Conducerea Tribunalului Mureş a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că sistemul nu este în totalitate pregătit pentru aplicarea noului Cod Penal şi a noului Cod de Procedură Penală, care urmează să intre în vigoare începând de sâmbătă, chiar dacă acestea introduc multe lucruri pozitive.
‘Codurile acestea sunt adoptate de aproximativ 4 ani. Judecătorii au sesizat problemele care îi frământă de mult timp, dar factorii de răspundere au început să ia poziţie pe o anumită problemă de două-trei săptămâni, acest lucru nu este normal. Lucrurile acestea trebuiau ridicate la nivelul celor care au puterea să modifice ceva cu mult timp în urmă. După părerea mea, pe fond ele aduc lucruri noi şi bune, instituţii moderne, care nu existau (…) instituţii care erau necesare, care ne pun în rând cu legislaţia statelor europene în acest domeniu şi noi sperăm că impactul în general va fi pozitiv. Sistemul, din punctul nostru de vedere, nu este în totalitate pregătit şi nu s-au luat măsurile necesare ca să se facă faţă la parametri necesari şi buni’, a declarat judecătoarea Sonia Deaconescu, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Mureş.
Judecătorul a susţinut că ‘nu sunt două coduri foarte clare’. ‘Din punctul de vedere al judecătorului care va trebui să le aplice zi de zi, este destul de dificil. Nu înseamnă că nu le-am studiat, dar ca tehnică legislativă nu mi s-a părut cea mai bună idee să ai legi de punere în aplicare. Era normal să fie nişte coduri clare, care să nu mai necesite atâtea explicaţii prin legi de punere în aplicare’, a susţinut Deaconescu.
Aceasta a spus că noile coduri ridică foarte multe probleme şi că i se pare ‘o falsă problemă’ faptul că se discută doar despre problema interceptărilor ‘pentru că nu este singura problemă pe care ar putea-o ridica noile coduri’. ‘Sunt şi anumite lucruri mai de substanţă, care poate ar necesita discuţii. Nu toată urmărirea penală constă în interceptări (…) Nu contest importanţa acestui mijloc de probă în cauzele cu adevărat serioase, dar aceste coduri aduc elemente de mare noutate, care nu pot să se reducă la o singură problemă’, a subliniat judecătoarea.
Sonia Deaconescu a precizat că au fost făcute o serie de propuneri concrete de către CSM pentru lămurirea unor aspecte prevăzute în noile coduri, că nu există deocamdată un semnal că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă pentru a se aduce modificările solicitate şi că o eventuală apariţie a unei OUG în această perioadă ar crea oricum dificultăţi.
‘Codurile intră în vigoare mâine şi să dai OUG astăzi sau peste două zile, să modifici, vă daţi seama în ce dificultate sunt puşi şi practicienii din acest punct de vedere. Ca să nu mai vorbim că legea trebuie să fie previzibilă, predictibilă. Păi în condiţiile astea, să mă ierte Dumnezeu, de unde să fie previzibilă pentru justiţiabil, când nu e pentru noi, cei care trebuie să o aplicăm? Aici e o mare problemă de tehnică legislativă’, a susţinut reprezentantul Tribunalului Mureş.
Preşedintele Tribunalului Mureş, judecătoarea Ioana Lucaci, a arătat că CPP aduce elemente de noutate prin introducerea de instituţii noi, cum este judecătorul de drepturi şi libertăţi, judecătorul de cameră preliminară şi judecătorul care judecă fondul cauzelor şi că instanţa va avea dificultăţi din cauza lipsei de personal şi a sălilor de judecată.
‘Intenţia legiuitorului a fost de a separa aceste instituţii şi personalul care ocupă aceste funcţii să fie separat. Or, noi plecăm la drum, de mâine, cu aceeaşi şase judecători, cu aceleaşi săli de judecată pe care va trebui să le împărţim între noi, să le transformăm şi în săli de cameră de consiliu… Practic este imposibil. E greu de făcut o programare a judecătorilor pe cele trei instituţii. Cred că ne va fi foarte greu’, a susţinut Ioana Lucaci, care a precizat că Tribunalul Mureş ar avea nevoie de minimum nouă judecători pentru a face faţă noilor cerinţe.
AGERPRES