Curtea de Apel din Bacău a pronunţat, zilele trecute, sentinţa în procesul dintre autorităţile locale băcăuane (în speţă, cele ale oraşului Dărmăneşti, dar şi Prefectura Bacău) şi cele din Harghita (comuna Sânmartin şi Consiliul Judeţean), vizând 50 de cruci, în memoria soldaţilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, ridicate în cimitirul militar din Valea Uzului.
De patru ani încoace, acolo mocneşte un scandal ce poate genera un cnflict interetnic. Autorităţile băcăuane, care au ridicat cele 50 de cruci, au suţinut mereu că au instalarea monumentelor funerare a fost legală.
Cele din Harghita, pe de altă parte, au susţinut că acele cruci au fost ridicate ilegal, întrucât cimitirul militar de la Valea Uzului (unde sunt înmormântaţi soldaţi unguri) e situat pe raza comunei harghitene Sânmartin, deci autorizaţia de construire emise de Primăria oraşului Dărmăneşti e ilegală.
Curtea de Apel Bacău a dat câştig de cauză celor din Harghita, astfel că crucile ridicate în memoria soldaţilor români va trebui demontate. Sentinţa e definitivă.
Începând cu iunie 2019, la Valea Uzului e un scandal perpetuu pe tema crucilor soldaţilor români. Comunitatea maghiară nu le-a vrut acolo sub nicio formă, în vreme ce militanţii AUR, conduşi de George Simion, au insistat pentru amplasarea lor la Valea Uzului, deşi şi sentinţele precedente, ale Judecătoriei Moineşti, respectiv Tribunalului Bacău, statuaseră faptul că autorizaţia de construire emisă de Primăria Dărmăneşti e ilegală, din simplul fapt că acel cimitir militar se află pe raza altei unităţi administrativ teritoriale, în speţă comuna Sînmartin, judeţul Harghita.
Autorităţile din Harghita, citate de presa din Ungaria, dar şi de media de limbă maghiară din România, au salutat cu satisfacţie decizia Justiţiei, în vreme ce liderul partidului AUR, George Simion, a spus că aceasta „nu este decât expresia dezbinării şi a lipsei de respect faţă de sacrificiul unor ostaşi”.