Astăzi, în ședința comisiei de specialitate de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș s-a luat decizia de emiterea a autorizației de mediu pentru mult contestata fabrică de pal de la Reghin. Directorul APM Dănuț Ștefănescu spune însă că există un termen de 30 de zile în care actul poate fi contestat: „Astăzi am avut ședință a Comisiei de Avizare Tehnică (CAT) în care s-a luat decizia de emitere a autorizației de mediu. Procedura în continuare prevede că ei trebuie să dea anunțuri în ziare și la televiziune, după care o lună de zile se așteaptă sesizări. După aceea se emite autorizația de mediu”.
Cu toate acestea, din punct de vedere al autorizării de mediu, este aproape imposibil de întors decizia, investitorul având practic calea asigurată spre începerea activității. „De revocat nu se poate revoca, ci doar se pot impune condiții suplimentare. Chiar și ei pot s-o reclame. Ea va fi postată pe site și toată lumea poate să-și spună părerea. Ca să nu-i dai autorizație deloc după ce a construit o fabrică de 150 de milioane de euro cu acte în regulă și tu să-i zici du-te acasă e mai dificil. Ei au construit fabrica pe baza unor acte, iar autorizația doar verifică dacă au fost îndeplinite toate condițiile din acordul de mediu și dacă se impun condiții suplimentare se impun și acelea”, mai spune Dănuț Ștefănescu, director executiv APM Mureș.
În aceste condiții este de așteptat ca la Reghin lumea să iasă din nou în stradă. Protestatarii (în frunte cu Organizaţia non-guvernamentală intitulată Iniţiativa Civică Reghin) acuză că, sub pretextul creării între 50 şi 100 de locuri de muncă, fabrica va afecta, pe termen lung, comunitatea, sănătatea cetățenilor şi mediul înconjurător prin poluarea aerului cu substanţe periculoase (formaldehida, metanol şi dimetil-eter), solului şi apei (metanol, soluție de formaldehidă), şi implicit prin declasarea din punct de vedere turistic a zonei şi limitarea oportunităților de dezvoltare. Ei consideră că chiar dacă fabrica va primi avizul de mediu, legislația de mediu va fi ulterior încălcată, așa cum se întâmplă și în cazul altor întreprinderi industriale din România.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.