Ungaria, a subliniat, sâmbătă, preşedintele ungar, Katalin Novák,
într-un interviu acordat portalului de ştiri economice Portfolió
din Budapesta.
“Suntem o naţiune independentă, suverană, matură, cu valori şi interese”, a afirmat şeful statului ungar.
În ceea ce priveşte relaţia dintre Ungaria şi UE, Katalin Novák a declarat că Ungaria nu este pur şi simplu “orientată spre Vest”, ci este parte integrantă şi inalienabilă a Occidentului, de cel puţin 1 000 de ani. Nu se bucură de neînţelegerile existente între Comisia Europeană şi Guvernul ungar, dar este de acord cu faptul că suveranitatea ţării trebuie să fie protejată. Aceasta a subliniat că Ungaria solicită pentru cetăţenii săi acelaşi statut de membru “cu drepturi depline” şi acelaşi respect ca pentru cetăţenii oricărei ţări fondatoare sau ai unei ţări care a aderat mai târziu, un loc corespunzător la masa negocierilor de la Bruxelles.
Referitor la războiul ruso-ucrainean, aceasta a explicat că prin invadarea Ucrainei, Vladimir Putin a trecut Rubiconul, iar la vederea agresiunii, aşa-zisa lume occidentală a strigat într-un singur glas: Gata! Până aici! Deşi războiul nu se dă împotriva sistemului nostru de alianţă, el se desfăşoară aici, în imediata noastră vecinătate, într-o ţară în care trăieşte o comunitate maghiară numeroasă care se luptă să supravieţuiască. În opinia lui Katalin Novák, Europa trebuie să devină o zonă independentă, pregătită să se gospodărească singură în ce priveşte resursele, puternică din punct de vedere economic, sigură, care să se poată apăra singură şi să fie o zonă paşnică.
Preşedintele Ungariei a subliniat că trebuie evitate continuarea escaladării, utilizarea armelor nucleare, izbucnirea unui al treilea război mondial devastator, şi că este nevoie, cât mai curând posibil, de încetarea focului şi de pace.
Katalin Novák a mai adăugat că există unii care consideră că pacea poate fi obţinută doar dacă una dintre părţi o învinge pe cealaltă, adică înzestrarea cu armament şi războiul trebuie să continue. Poziţia ungară, împărtăşită de Papa Francisc şi de diplomaţia Sfântului Scaun, este că mai întâi trebuie încheiată o înţelegere în privinţa încetării focului, iar apoi pot fi definite condiţiile de bază pentru o pace pe termen lung.
Katalin Novák a menţionat că Rusia nu a fost nici până acum cel mai important partener al Ungariei şi nici nu va fi în viitor. Ungaria reduce dependenţa de resursele energetice ruseşti, se sprijină pe mai multe picioare, caută oportunităţi de afaceri bune în întreaga lume şi încearcă să facă ţara cât mai atractivă pentru capitalul străin.
Expunerea la resursele de energie ruseşti nu sunt asumarea noastră, ci le-am moştenit, a explicat preşedinta, adăugând că gazele naturale joacă încă un rol extrem de important în aprovizionarea cu energie a Ungariei, dar această dependenţă poate şi trebuie redusă. În viitor, Ungaria se va baza şi mai mult pe energia nucleară, va creşte rolul surselor regenerabile şi va încerca să se aprovizioneze cu gaze naturale din mai multe surse.
Aceasta a subliniat că ar fi bine ca Ungaria să revină la o cooperare pragmatică cu Statele Unite şi acelaşi lucru este valabil şi pentru China. Este în interesul nostru să ne putem înţelege atât cu aliatul nostru American, cât şi cu China, cu Vestul şi cu Estul, a subliniat preşedinta Ungariei în interviul acordat portalului Portfolió.
Sursa: MTI