Conducerea Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European a dat asigurări preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, că sprijină aspiraţiile minorităţii maghiare din Transilvania, informează un comunicat al Uniunii transmis joi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, delegaţia UDMR condusă de preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, a avut întrevederi, miercuri, în cadrul Congresului Partidului Popular European (PPE), care se desfăşoară în Malta, cu preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Webber, şi cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez Isturiz, prezentându-le obiectivele.
„În cadrul celor două întrevederi, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit despre aspiraţiile maghiarimii din Transilvania, cea mai numeroasă minoritate autohtonă din Europa, şi a prezentat principalele obiective ale Uniunii. Pe agenda discuţiilor cu liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Webber, s-au aflat şi probleme legate de blocajele impuse procesului de aplicare a drepturilor minorităţilor. Preşedintele UDMR a prezentat, în acest context, cazul Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş, şi faptul că, în România, sunt folosiţi procurorii în încercarea de a desfiinţa o şcoală, o situaţie intolerabilă, care periclitează viitorul sutelor de elevi care învaţă la acel liceu”, precizează sursa citată.
Printre propunerile UDMR amintite de Kelemen Hunor se numără obligativitatea folosirii limbii materne şi inscripţionarea localităţilor în această limbă în comunităţile unde populaţia minoritară este de minimum 10%, dar şi înregistrarea Iniţiativei Civice Minority SafePack.
„Preşedintele Kelemen Hunor a prezentat propunerile UDMR de modificare a legii privind folosirea limbii materne, în aşa fel încât respectarea drepturilor lingvistice să devină obligatorie în toate localităţile în care trăiesc maghiari, iar, în acest caz, pragul la care se aplică prevederile legii ar trebui să fie redus de la 20 la sută, cât este în prezent, la 10 procente. Conform aceleiaşi propuneri, ar trebui inscripţionate şi în limba maghiară denumirile de localităţi, străzi, instituţii şi spaţii publice, iar nerespectarea acestei legi ar trebui sancţionată. Pentru minorităţile autohtone din Europa, implicit comunitatea maghiară din Transilvania, înregistrarea, de către Comisia Europeană, a Iniţiativei Civice Minority SafePack este un moment important, aşteptat de multă vreme, care face posibilă începerea campaniei de strângere a semnăturilor necesare pentru aplicarea acestui proiect. Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a abordat acest subiect şi în cadrul întrevederii cu preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, căruia i-a adresat rugămintea de a sprijini Iniţiativa. Preşedintele Manfred Webber a dat asigurări delegaţiei UDMR că va acorda sprijinul necesar punerii în practică a iniţiativei civice şi materializării aspiraţiilor minorităţilor, cu instrumentele de care dispune”, relatează comunicatul UDMR.
Conform comunicatului, întâlnirea din Malta a preşedintelui Kelemen Hunor cu secretarul general al Partidului Popular European, Antonio Lopez Isturiz, nu a fost o premieră, preşedintele UDMR discută frecvent cu secretarul general al PPE despre problemele cu care se confruntă minorităţile în România şi, în special, minoritatea maghiară din Transilvania.
„Cu această ocazie, preşedintele Kelemen Hunor a arătat că, deşi UDMR nu este la guvernare, a încheiat un acord de cooperare parlamentară cu coaliţia de guvernământ, din dorinţa de a putea acţiona concret pentru respectarea drepturilor maghiarilor din Transilvania. Liderul Uniunii a subliniat că, din perspectiva UDMR, în perioada următoare, cea mai importantă provocare pe plan legislativ este modificarea legii privind folosirea limbii materne în instituţiile publice. Secretarul general al PPE a dat asigurări că sprijină în toate domeniile obiectivele UDMR şi ale maghiarilor din Transilvania”, mai precizează sursa citată.
AGERPRES