Update: În urma publicării acestei știri, ROMSLOT, Asociația Organizatorilor de Sloturi ne-a trimis o poziție oficială pe această temă, din care redăm mai jos:
Conform unui studiu derulat în România la începutul lui 2013 de către GFK România, doar 3% din români participă la joc în locaţii care deţin aparate de tip slot-machines, pe când, la alte jocuri de noroc, cum ar fi LOTO, participă aproape de 7 ori mai mulţi: 20% din populaţia ţării noastre care îndeplineşte condiţiile legale de vârstă. Acestea sunt date statistice, aceasta este realitatea.Ceea ce este foarte important de reţinut este că, acum, aceşti 3% participă la joc în majoritatea lor în locaţii autorizate. Autorizat înseamnă protejat.
Atunci când oamenii joacă în locaţii autorizate, riscul apariţiei unor probleme de genul dependenţei se află sub control, prin programe speciale, cum este: Joc Responsabil. Bazele acestuia au fost puse acum peste doi ani de zile, iar în momentul de faţă toţi membrii asociaţiei ROMSLOT, precum şi cei ai Patronatului Organizatorilor de Pariuri din România – Romanian Bookmakers, sunt implicaţi în proiect. Astfel, afişul campaniei este expus în aproximativ 3.000 de locaţii din toată ţara. În cadrul campaniei punem la dispoziţia jucătorilor o linie telefonică gratuită de tip TelVerde, prin intermediul căreia jucătorii cu probleme de joc au posibilitatea de a lua legătura telefonic cu specialistul şi de a se programa la o şedinţă gratuită de evaluare şi consiliere. Scopul campaniei este de a menţine jocul de noroc în sfera distracţiei şi a raţionalului, protejând totodată persoanele al căror comportament poate excede zona recreaţionalului.
Cu toate că măsurile propuse de domnul Korodi sunt bazate pe cele mai bune intenţii, ele pot duce mai de grabă la rezultate destructive, decât la unele constructive. Noi suntem siguri că, în ipoteza eliminării existenţei legale a locaţiilor de slot-machines, numărul celor ilegale va exploda. Simultan, preconizăm şi o migrare masivă a jucătorilor către jocurile online, mai greu gestionabile, şi aflate în momentul de faţă în afara sistemului de licenţiere şi autorizare impus de legislaţia jocurilor de noroc din România.
În plus, precizăm faptul că în numeroase ţări europene, precum Germania, Anglia sau Austria, industria jocurilor tip slot-machine este reglementată asemănător cu cea din România.

Dorim să-l asigurăm pe această cale pe dl. deputat Korodi de întreaga noastră deschidere spre dialog, în vederea elaborării unor iniţiative legislative care să conducă la o mai bună reglementare a pieţei şi o mai mare protecţie a participanţilor la joc, fără să desfiinţeze o industrie care, pe lângă faptul că aduce contribuţii semnificative la Bugetul de Stat, arată şi o grijă deosebită pentru clienţii săi.” – a declarat Dan Iliovici, Director Executiv ROMSLOT – Asociaţia Organizatorilor de Sloturi.
Deputatul UDMR Korodi Attila va înainta Parlamentului un proiect de lege prin care să se interzică amplasarea de automate pentru jocuri de noroc în baruri, restaurante, în incinta unităţilor de învăţământ sau culturale sau în agenţiile Loto, pe motiv că în ultima perioadă a crescut numărul persoanelor dependente de această activitate.
Korodi Attila a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Miercurea Ciuc, că primeşte din ce în ce mai multe cereri în acest sens, din partea unor familii ai căror membri – fie adulţi, fie copii – au căzut în patima jocurilor de noroc şi a subliniat că această problemă i-a fost semnalată şi de reprezentanţii Bisericii Catolice. Parlamentarul a spus că, potrivit proiectului de lege, aceste ”maşini mecanice tip slot-machine” vor putea fi amplasate doar în cazinouri.
În expunerea de motive care însoţeşte proiectul de lege se arată că specialiştii au pus în evidenţă, în ultima perioadă, problema dezvoltării dependenţei de jocurile de noroc, ale cărei simptome prezintă similitudini frapante cu dependenţa de substanţe psihotrope.
”Consecinţele sociale şi psihologice ale dependenţei de joc, fie că este privită ca boală, fie că este considerată o tulburare, sunt deosebit de grave la nivelul persoanelor afectate (acestea se confruntă cu rate ridicate de suicid şi cu perspective terapeutice cu rezultate îndoielnice), a familiilor acestora şi, până la urmă, poate fi considerată o problemă a întregii societăţi”, se arată în documentul menţionat.
Korodi Attila a spus că a înaintat proiectul de lege Ministerului de Finanţe, care trebuie să calculeze impactul acestuia asupra bugetului naţional, dar a subliniat că îl va înainta Senatului peste două săptămâni, indiferent dacă va primi sau nu răspuns de la Ministerul de Finanţe.
Deputatul UDMR a mai adăugat că peste tot în lume automatele de jocuri de noroc se găsesc doar în cazinouri, unde ”jucătorii” fac un efort să ajungă şi îşi asumă acest lucru în faţa familiei şi a societăţii.
”Nicăieri în lume nu găseşti aceste automate la colţ de stradă, în loterii, cârciumi, case de pariuri ci doar în cazinouri, unde omul face un efort să ajungă, unde îşi asumă această participare şi îşi asumă acest lucru faţă de familie şi societate”, a conchis Korodi Attila.
AGERPRES
… Un raspuns demn pentru Romania, cum poti sa spui ca ai un numar Tel verde la care poate suna cineva cu probleme de genul acesta. E ca si cum ai instala o crasma fara alcool pentru alcoolici, cineva care e capabil sa isi dea seama ca are o dependenta de genul si suna la acel numar, psihologic poate trece peste dependenta sau nu ajunge pana acolo.
Cum poti sa spui ca un slot-machine e un aparat creat pentru divertisment, atat timp cat il gasesti in cel mai penibil bar, il gasesti peste tot, iar mizele la care poti juca sunt uneori astronomice. Nimeni in lumea asta nu isi deschide o afacere cu jocuri de noroc pentru a distra lumea, profitul este totul… absolut totul. Ce ii doare pe ei e ca lumea nu mai joaca la pacanele, mai bine se joaca un poker, rummy cu aceiasi bani… iar sansele sunt mult mai mari sa castigi ceva, toate astea pe stiinta ta.
Ar trebui sa fie legale doar in cazinouri astfel de jocuri, iar taxele pentru a detine un aparat sa fie extrem de mari, pentru ca pe langa dependenta care o creeaza, nu sunt oferite sanse corecte de castig jucatorilor.
PS> La loto stii ca e extrem de greu sa castigi, dar castigul e pe masura, iar regulile jocului sunt clare. La aparate, bagi banii si poate castigi… dar niciodata nu stii ce sansa ai sa castigi ceva, nici pe termen lung, nici pe moment.