A fost publicat cel de-al doilea volum al Ghidului privind drepturile minorităţilor maghiare din Bazinul Carpatic, care analizează drepturile minorităţilor din România.
Katalin Szili, însărcinatul prim-ministrului ungar, a subliniat, marţi, la Budapesta, la prezentarea cărţii, că intenţia autorilor a fost să creeze volume care să prezinte o oglindă a comunităţilor din secolul al 21-lea privind drepturile pe care le pot exercita ca minoritate naţională în societatea majoritară în care trăiesc.
Deoarece sunt publicate materiale juridice aflate în continuă schimbare, volumele sunt disponibile şi online, unde vor fi actualizate constant, a mai adăugat politicianul.
Katalin Szili a mai subliniat că, în prezent, în România, se desfăşoară recensământul şi a făcut apel la toţi maghiarii din această ţară să profite de ocazie.
Autorul, Attila Markó, a subliniat că prin publicarea volumelor de studiu s-a dorit crearea unei imagini asupra situaţiei juridice actuale din Bazinul Carpatic.
România este renumită pentru dorinţa constantă a miniştrilor de a introduce reforme şi de a reorganiza totul. Este un montagne russe juridic constant care adesea este dificil de urmărit. În multe cazuri, activitatea parlamentară constă în a asigura că prin legislaţia în schimbare drepturile minorităţilor deja câştigate să nu fie pierdute, a explicat autorul.
Acesta a mai menţionat că este important ca societatea românească să realizeze că doar atunci poate fi puternică dacă toate comunităţile sale sunt puternice. Degeaba există legi bune dacă nu sunt aplicate corect. Acesta este motivul pentru care actualul volum evidenţiază deficienţele în aplicarea unor acte legislative, a subliniat Attila Markó.
Zoltán Kántor, directorul Institutului de Cercetare a Politicilor Naţionale, a declarat despre volumele de studiu că s-au gândit să realizeze o serie prin care problemele legate de drepturile minorităţilor să fie prezentate într-un mod concis şi uşor de înţeles.
Acesta a anunţat că volumul despre Slovacia va fi prezentat peste câteva săptămâni.
MTI