Vara a cam trecut şi după o vacanţă mai mult sau mai puţin meritată, aleşii sunt chemaţi la şedinţe. Cea a Consiliului Judeţean este programată pentru 5 septembrie, când consilierii vor avea de dezbătut 17 proiecte de hotărâre, printre care rectificări de buget, parteneriate, validarea unui nou consilier…
Cel mai important punct…
… de pe Ordinea de zi, în opinia noastră, este proiectul privind rectificarea bugetului Consiliului Judeţean pentru anul 2013. Mai precis, veniturile CJ Mureş cresc cu 349.000 de lei, o sumă ce nu schimbă foarte mult bugetul judeţean la acest capitol, care creşte de la 418,826 de milioane de lei la 419,175 de milioane de lei. Marea parte a banilor vine din subvenţii de la bugetul de stat – 299.000 de lei şi sunt destinaţi camerelor agricole judeţene, în timp ce diferenţa o reprezintă venituri proprii ale CJ Mureş. La cheltuieli însă sunt mai multe modificări.
O primă modificare ar fi că o sumă de 736 de mii de lei este tăiată de la cheltuieli curente şi alte 76.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, în schimb creşte cu 856.000 de lei capitolul de bunuri şi servicii, cu 830 de mii lei secţiunea transporturi – mai precis transport aerian adică RA Aeroportul Transilvania, cu 530 de mii de lei cheltuielile pentru asistenţa socială pentru familie şi copii, cu 330.000 de lei secţiunea dezvoltare, cu 356.000 cheltuielile social-culturale şi cu 256.000 de lei cele din domeniul sanitar.
O tăiere drastică de fonduri se operează şi la transferuri între unităţi administrative – aproape 1,1 milioane de lei, la servicii şi dezvoltare publică, locuinţe, mediu şi apă, tot în jur de 1,1 milioane de lei, asistenţa în caz de boli şi invalidităţi – 530.000 de lei, cheltuieli curente de funcţionare – altele decât aparatul propriu – 330.000 de lei, asociaţii şi fundaţii – 30.000, ajutoare sociale în natură – 12.500, finanţarea naţională şi externă nerambursabilă cu aproape 260 de mii de lei.
Trăgând linie, Consiliul Judeţean va avea venituri ceva mai mari, dar cheltuielile vor fi pe măsură, iar diferenţa între venituri şi cheltuieli rămâne tot de vreo 50 de milioane de lei. Cu minus sau în minus.
Tarife mai mari pentru cultură
După ce a fost lansat în dezbatere publică în luna iulie, Proiectul de Hotărâre privind modificarea taxelor şi tarifelor la instituţiile de cultură pentru anul 2014 ajunge în şedinţa plenului CJ. Astfel, la Ansamblul Profesionist «Mureşul », propunerea este ca preţul biletelor să rămână la acelaşi nivel ca în 2013, la fel şi tariful de închiriere a sălii de spectacole din cartierul Dâmbu Pietros. Singura cerere a conducerii Ansamblului este ca persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de gratuitate. La fel şi la Teatrul pentru Copii şi Tineret «Ariel », taxele şi tarifele propuse ar rămâne nemodificate şi în 2014.
La Muzeul Judeţean însă apar primele salturi de tarife. Astfel pentru închirierea Sălii Mari de spectacole din cadrul Palatului Culturii, tariful propus este de 1.000 de lei pe oră faţă de 700 de lei cât este în prezent, pentru chiria holului Palatului Culturii 650 de lei dacă se doreşte închirierea pe mai mult de 4 ore, dacă nu 400 de lei, sumă care rămâne ca în 2013.
În plus, «pentru anul 2014, Muzeul Judeţean propune eliminarea tarifului perceput pentru închirierea sălii de oglinzi, deoarece spaţiul respectiv intră în circuitul de vizitare a muzeelor». Astfel, dacă până acum, Sala de Oglinzi putea fi închiriată pentru 400 de lei – până la 4 ore pe zi, respectiv 600 de lei – peste 4 ore, din 2014 ar fi gratuită închirierea sa. În schimb, preţul unui bilet pentru vizitarea Sălii de Oglinzi, Secţiei de Artă, Secţiei de Istorie – Arheologie din clădirea Palatului Culturii va fi de 5 lei pentru copii, elevi, studenţi. Vizitarea expoziţiei de bază din cadrul secţiilor: Ştiinţele Naturii, Etnografie şi Artă Populară, expoziţia de arheologie din Cetatea Medievală va costa cu un leu mai mult pentru adulţi, de la 5 la 6 lei, dacă aleşii judeţeni vor aproba această modificare. Închirierea Sălii de Conferinţe din Cetatea Medievală va costa cu 50 de lei mai mult, iar la Filarmonica de Stat, taxele şi tarifele urmează să crească. Astfel, preţurile biletelor vor creşte cu 5 lei pentru adulţi şi cu 3 lei pentru elevi, studenţi, pensionari la concertele simfonice, cu un leu la recitaluri şi doar pentru adulţi, cu 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari la concertele extraordinare, cu 30 de lei pentru adulţi şi 10 lei pentru elevi, studenţi, pensionari preţul unui abonament până la 370 de lei, respectiv 160 de lei. De asemenea, la Filarmonică, va fi mai scumpă iniţierea în muzică şi coregrafie pentru preşcolari, dans de societate şi bune maniere, artizanat şi taxele de examinare, restanţe etc.
Uşoare creşteri de tarife se vor înregistra şi la Centrul judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică pentru cursurile pe care le propune şi anul viitor Şcoala Populară de Arte, cum este mai cunoscută.
Aproape 50 de modificări la Salubrizare
Consilierii judeţeni sunt chemaţi să îl mandateze pe Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean, să voteze în Adunarea Generală a Acţionarilor ADI Ecolect Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Serviciului Public de Salubrizare al judeţului Mureş, aprobat prin HCJM nr.67/25.04.2013, cu modificările cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre. Mai precis, la regulament sunt aduse nu mai puţin de 46 de modificări.
Aleşii judeţeni vor avea de votat şi Proiectul de Hotărâre privind desemnarea reprezentanţilor Consiliului Judeţean Mureş în Consiliul Etic şi în Consiliul de Administraţie al Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş. Propunerile Executivului CJ sunt următoarele: Adriana Farkas – jurist, Şef serviciu la Serviciul juridic şi contencios, pentru Consiliul Etic, Florentina Tanţoş – economist, consilier la Serviciul buget, respectiv Kakasi András – jurist, consilier juridic la Serviciul juridic şi contencios, pentru Consiliul de Administraţie.
De asemenea, aleşii vor mai avea de votat modificarea Anexei 2 la Hotărârea Consiliului Judeţean Mureş, nr. 133, din data de 27 octombrie 2005 privind înfiinţarea Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Mureş, aprobarea componenţei acesteia şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare, raportul de analiză a capacităţii de apărare împotriva incendiilor în judeţul Mureş pe anul 2012 şi stabilirea măsurilor de optimizare, actualizarea Planului de analiză şi acoperire a riscurilor al judeţului Mureş, Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public de persoane prin curse regulate în judeţul Mureş, precum şi acordarea a 12 trasee.
Reprezentanţii în CJ Mureş vor analiza şi noua organigramă a RA Aeroportul Tîrgu-Mureş, potrivit căreia sunt prevăzute 139 de posturi.
În materie de colaborări, parteneriate…
…. Consiliul Judeţean va fi chemat să voteze colaborarea cu S.C. „Adbrain Partners” S.R.L. Bucureşti în vederea organizării, în judeţul Mureş, a Festivalului „The Most Beautiful Truck&Chopper Festival 2013”, susţinerea cu 150.000 de lei a Festivalului AlterNative şi cooperarea cu Asociaţia „Împreună pentru Copiii cu Cancer”, prin punerea la dispoziţie a Sălii Mari a Palatului Culturii fără a percepe vreun ban în vederea organizării de către ONG-ul mureşean a unei manifestări socio-culturale, din care nu vor lipsi demonstraţiile de arte marţiale, precum şi prezentarea unor momente de tradiţie, artă şi cultură japoneză. Evenimentul ar urma să aibă loc în 25 septembrie, între orele 19 şi 21.
UNPR pierde, PDL câştigă
Renunţarea la mandatul de consilier judeţean al lui Cristian Radu Georgescu, din partea UNPR, va fi de bun augur pentru PDL. Astfel, cel care îi va lua locul, dacă va fi validat de către viitorii săi colegi, este Dan Dorul Rus, cel care a ocupat pentru o perioadă funcţia de şef al Oficiului Prefectural Reghin, iar apoi pe cea de director al Aquaserv Reghin. Acesta va face parte din comisia de servicii publice.
Ligia Voro