Migrația elevilor spre Luduş a pus lacătul pe o clădire bine dotată și întreținută
„Eram elev în clasele primare atunci când s-a terminat construcția școlii în 1935”, spune Gheorghe Baghiu (93 de ani), veteran din cartierul Gheja. Construcția a durat șase ani și a fost un model de construcție școlară rurală în care au învățat carte un mare număr de copii. Este școala în care a fost elev și consilierul local Gelu Puia, îngrijorat de faptul că în zilele noastre o clădire modernă, dotată cu toate utilitățile se poate degrada prin neutilizare. Ultimul director al școlii, Adrian Banea deține date statistice din care aflăm că în 1881 școala era subordonată bisericii Greco-Catolice, iar școala românească laică s-a înființat în 1892. Numărul elevilor a fluctuat în permanență, în 1896 fiind 132 de elevi, apoi în 1908 – 54 de elevi, în 1918 – 28 de elevi, 1945 – 214 elevi, recordul fiind stabilit în anul 1965 – 301 elevi.
Declinul școlii din Gheja…
… devenită Ioan Th. Olteanu s-a accentuat în ultimele trei decenii ajungând ca în anul școlar 2017 – 2018 să fie înscriși doar 16 elevi la ciclul primar. Cauzele acestei situații se înscriu în tendința generală de scădere a natalității, dar și din apropierea cartierului de oraș. Dorința de a avea profesori mai bine pregătiți și abonamentul de 12,50 lei/lună pe transportul în comun a făcut ca migrația elevilor spre Luduş să pună lacătul pe o clădire bine dotată și întreținută.
În această situație, ISJ Mureș nu a mai prins școala din Gheja în rețeaua școlară a unităților de învățământ preuniversitar din Luduș, iar Școala Gimnazială „Ioan Vlăduțiu” a solicitat Primăriei orașului retragerea dreptului de folosință gratuită instituită în favoarea școlii, lucru ce s-a întâmplat în septembrie 2018. În modul acesta Școala „Ioan Th. Olteanu” a dispărut, dar a rămas clădirea, bună, trainică, modernă rămasă fără utilitate practică. Știind că o clădire, oricare ar fi ea, se degradează prin neutilizare, Primăria orașului Luduș este îngrijorată de această situație. Prin eforturi proprii nu poate să facă nimic, dar poate să dea în folosință gratuită clădirea unei entități pentru realizarea unor proiecte benefice pentru comunitate.
În 1 noiembrie 2018 a apărut la Primărie o solicitare pentru schimbarea de destinație a clădirii, dar acest subiect îl vom trata în numărul viitor.
Ioan A. Borgovan
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.