La Miercurea Ciuc a fost inaugurat noul sediu al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România
La Miercurea Ciuc a fost inaugurat noul sediu al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România

La Miercurea Ciuc a fost inaugurat noul sediu al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare din România

Anul 2025 este anul generaţiilor viitoare în politicile naţionale ale Ungariei, iar obiectivul Guvernului ungar este să acorde o atenţie şi mai mare copiilor şi tinerilor maghiari, a declarat, sâmbătă, Lőrinc Nacsa, secretar de stat ungar, la ceremonia de inaugurare a noului sediu al Uniunii Cadrelor Didactice Maghiare

din România (UCDMR), din Miercurea Ciuc.

La evenimentul organizat în clădirea achiziţionată şi renovată cu sprijinul Guvernului Ungariei, politicianul a subliniat că „Noul sediu al UCDMR nu este doar o clădire, ci un loc al colaborării, al muncii comune şi al îndeplinirii obiectivelor noastre comune. Este un simbol al valorilor pentru care lucrăm şi luptăm împreună de mulţi ani”.

Secretarul de stat a adăugat că, în Transilvania, UCDMR este unul dintre cei mai importanţi purtători de steag în acest demers. În numele Guvernului Ungariei, acesta a mulţumit organizaţiei pentru activitatea sa depusă în cei aproape 30 de ani, importantă din perspectiva politicilor naţionale. „Promovarea educaţiei în limba maghiară, consolidarea identităţii naţionale a tinerilor maghiari, cultivarea patrimoniului cultural maghiar – toate acestea sunt domenii în care, în ultimele trei decenii, aţi lucrat aici neobosit”, a subliniat Lőrinc Nacsa.

Acesta a amintit de munca comună desfăşurată până acum, menţionând cele 370 de proiecte realizate sau aflate în desfăşurare împreună cu UCDMR în cadrul programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, şi faptul că, anul trecut, peste 144 000 de tineri care studiază în limba maghiară în Transilvania au beneficiat de sprijin educaţional.

Barna Tánczos, vicepremier şi ministrul al Finanţelor din Guvernul României, a subliniat că personalitatea unui om este modelată de şcoală, familie şi societate, din care face parte şi biserica. Pentru o naţiune, însă, şcoala este determinantă în competiţia cu alte naţiuni. „Timp de secole, comunitatea cadrelor didactice a determinat faptul că, atunci când suntem în competiţie cu o altă naţiune, când suntem comparaţi cu alte popoare, cu alte naţiuni, noi putem fi câştigători”, a explicat politicianul.

Botond Burus-Siklódi, preşedintele UCDMR, a declarat că numele clădirii, Domus Magister, are o semnificaţie simbolică şi se referă la maestrul care strânge discipoli în jurul său. Acesta a adăugat că sediul poartă în el responsabilitatea transmiterii valorilor umane şi a cunoştinţelor, precum şi angajamentul faţă de viitor. Ideile născute în cele peste trei decenii ale uniunii îşi găsesc aici un cămin – responsabilitatea, pasiunea cu care servim cunoaşterea şi, prin acestea, ridicarea naţiunii noastre”.

Zoltán Maruzsa, secretar de stat pentru educaţie generală în cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Ungaria, a menţionat eliminarea controalelor la frontiera dintre România şi Ungaria, considerând acest aspect o nouă oportunitate pentru cooperare şi muncă comună.

Zoltán Kallós, secretar de stat responsabil pentru educaţia minorităţilor în Guvernul României, a declarat că este necesar să se construiască un acoperiş durabil deasupra comunităţii maghiare din România şi din Bazinul Carpatic, iar acest lucru trebuie realizat prin educaţie. „Acoperişul însă trebuie şi susţinut, iar pentru asta există cadrele didactice”, a adăugat politicianul.

Guvernul Ungariei a sprijinit achiziţionarea, extinderea şi renovarea imobilului din Miercurea Ciuc cu suma de 427 de milioane de forinţi (1,032 milioane euro). Clădirea, care poartă numele de „Domus Magister”, găzduieşte două săli comunitare destinate cursurilor, birourile UCDMR, Centrul Educaţional Secuiesc, biroul Uniunii Liceelor Maghiare din România, o arhivă, o sală de şedinţe şi camere pentru primirea oaspeţilor.

Sursa: MTI