Peste doar câteva luni politicienii se vor alinia la start pentru câștigarea unui mandat de 4 ani în fotoliul călduț de edil. Lupta electorală a început deja, iar politicienii se bat cu pumnu-n piept că au făcut și au dres. Totuși de cele mai multe ori marile realizări se fac pe ultima sută de metri pentru ca nu cumva ,,prostimea” să le uite în cabina de vot. Ce s-a făcut la Reghin în ultimii patru ani și care sunt proiectele începute în 2012, an electoral, citiți în continuare …
2009 – 13 puncte de investiții
La capitolul investiţii din bugetul local pe anul 2009 administraţia locală din Reghin are trecute 13 puncte. Cele mai mari sume au fost alocate pentru reabilitarea străzilor şi trotuarelor din cartierele Iernuţeni, Libertăţii şi Făgăraşului, fiind vorba îin total de 4 4.011 011.000 lei. În acelaşi an au fost reabilitate străzile Pictor Grigorescu, Mihai Eminescu, Spitalului, Crinului, Susenii Noi, Petru Maior şi podurile de pe strada Gării şi Iernuţeni, valoarea totală a lucrărilor ridicându-se la 1 1.745 745.000 lei.
Reghinenii au primit în anul 2009 şi primul sens giratoriu din oraş, acesta fiind amenajat la intersecţia DN15 cu cartierul Libertăţii. Valoarea investiţiei din bugetul local se ridică în acest caz la 1 1.196 196.000 lei. O altă investiţie importantă a administraţiei locale a fost şi extinderea iluminatului public în cartierele Unirii, Gării, Salcâmilor, Făgăraşului şi Rodnei, precum şi pe strada 1 Decembrie 1918. Lucrările au costat puţin peste 1 050 000 lei.
D
in fonduri guvernamentale, în primul an de după ultimele alegeri locale, a fost realizată investiţia numită “ ,,Sistem integrat de reabilitare a apei potabile şi a staţiilor de epurare a apelor uzate..” , fiind vorba despre lucrări în valoare de 1 1.285 285.772 de lei. Tot la capitolul fonduri guvernamentale trebuie menţionat şi blocul de locuinţe sociale din strada Salcâmilor. Apartamentele de aici au fost destinate persoa persoanelor evacuate din casele naţionalizate, valoarea lor fiind de circa
5. 270 .000 de lei, sumă la care cofinanţarea Consiliului Local al municipiului Reghin a fost de 630 630.000 de lei. O altă investiţie importantă a anului 2009 , din fonduri guvernamentale, este modernizarea străzilor din cartierul Apalina , (unde locuiesc reghineni de etnie rromă),, Şoimilor şi Căprioarei. Vorbim aici de 100 0.000 de euro, cofinanţarea administraţiei locale fiind de 30 000 de lei.
2010
Anul 2010 a adus semafoarele din centrul oraşului. Lucrările s-au realizat din bugetul local şi au costat circa 67 67.500 de lei. În acelaşi an, din fonduri proprii administraţia a pavat cartierul Mihai Viteazu, a infiinţat înfiinţat sensul giratoriu şi a montat balizele de dirijare din cartierul Unirii şi au fost asfaltate străzile Ion CreangaCreangă, Dealului, Porumbei, Teilor, Iernii, Nouă, Izvorului, Nicolae Bălcescu, valoarea asfaltărilor ridicându-se la aproximativ 893 893.000 de lei. Tot în 2010 şi tot din fonduri provenite de la bugetul local, la Reghin a fost extinsă canalizarea menajeră pe străzile Viilor, Muncitorilor şi Pometului, au fost montate modernele aparate de fitness din Parcul Central, incinta Ştrandului şi Parcul tineretului Tineretului si și s-a extins iluminatul public pe străzile LapuşneiLăpuşnei, Vişinilor, Koss Ferenc, Viilor, Ghiocelului şi Kemeny Jáanos. În total, capitolul investiţii din fondurile de la bugetul local pe anul 2010 include 17 puncte. Din fonduri guvernamentale, putem menţiona la anul 2010 reabilitarea şi extinderea parcurilor publice din cartierele Rodnei, Unirii şi Parcul Tineretului, valoarea lucrărilor fiind de circa 713 000 lei. În acelaşi an au fost depuse pentru finanţare nerambursabilă alte 3 proiecte, unul în valoare de 2 200 000 de euro pentru modernizarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă, , unul pentru modernizarea producerii energiei termice la Spitalul Municipal şi unul pentru instalarea de sisteme de încălzire cu energie solară la grădiniţele din oraş.
2011- în pregătirea electoralului 2012
Anul următor ( 2011) a adus l canalizare pe străzile Lungă şi Porumbei, amenajarea intersecţiei străzilor Pandurilor cu Unirii printr-un sens giratoriu şi canalizare pluvială în Piaţa mică. Tot îin 2011 s-a reabilitat podul peste pârâul Trandafirilor, lucrare care a costat circa 77 77.000 de lei. Anul trecut a fost anul în care la Reghin s-au demarat investiţii importante cu termen de finalizare 2012. Trebuie menţionată aici înfiinţarea unui parc de agrement în zona Pădurii Rotunde, parc pe care reghinenii îl aşteaptă cu nerabdarenerăbdare. Va fi un loc cu terenuri de joacă pentru copii, cu bazine de înnot înot, terenuri de sport şi tot felul de minunăţii ce vor acoperi necesitătile necesitățile de distracţie în aer liber începând cu această vară. Valoarea totală a investiţiei este de circa 2 2.500 500.000 lei. Tot iîn această vară se va da în folosinţă o pistă pentru biciclişti , investiţie care face parte dintr-un proiect amplu de realizare a unor zone verzi dotate cu instalaţii de joacă pentru copii, locuri pentru activităţi sportive, mobilier de microarhitectură urbană, îin principal pe malul canalului Morii . Vorbim aici de un proiect iîn valoare de 1 1.900 900.000 de lei. În curs de realizare este şi proiectul de amenajare a sediului Poliţiei din blocul nou nou-situat în cartierul Unirii. Lucrările au fost începute îin 2011 şi au o valoare totală de aproximativ 1, 4 milioane de lei. Ar fi de menţionat la capitolul “,, în curs de realizare” modernizarea străzii Sării, lucrare care presupune aducerea sistemului rutier la parametrii tehnici corespunzători categoriei de drum, modernizarea trotuarelor, asigurarea scurgerii apelor pluviale şi amenajarea unor intersecţii. Valoarea totală a lucrărilor este de circa 2. 650 .000 de lei. Se preconizează, de asemenea, încheierea lucrărilor de reabilitare a căilor de acces, a parcărilor şi a trotuarelor din cartierele Unirii, Rodnei şi Gării, suma alocată fiind de 4 4.800 800.000 de lei.
Emeșe Ardelean
Doamna Ardelean dvs continuati sa fiti PR-ul primarului din Reghin.