Ani frumoși și mulți, înconjurată de o numeroasă familie, îi sunt hărăziți doamnei Lucreția Lechințan, din comuna mureșeană Sânger, aniversată cu bucurie de toți ce dragi chiar în prag de Crăciun, la împlinirea vârstei de 100 de ani. Iubește viața și viața o iubește pe dânsa, dăruind- o cu cale lungă alături de copii, nepoți, strănepoți, nurori și gineri, daŕ și muĺți și buni prieteni, care toți i- au fost alături la aniversarea unui secol de viață, aducând veselia în casa venerabilei doamne Lucreția și împletind felicitările și urările de ani buni și mulți cu colinzile ce au răsunat peste frumoasa gospodărie.
Povestea de un secol a doamnei Lucreția Lechințan cuprinde și împliniri și trudă, zidind an de an, zi de zi, la temelia familiei, încă din fragedă copilărie, rămasă de timpuriu orfană dar reușind, împreună cu frații săi, să rămâna uniți și să răzbată în viață, având drept avere doar harul de a munci și dorința de a- și face fiecare un rost bun, înfruntând orice greutăți.
Copiii doamnei Lucreția își amintesc, povestindu- ne, de unul și același lucru: sosită seara de la treburile din afara gospodăriei, mama lor nu avea o clipă de odihnă până târziu în noapte, muncind pâna când casa strălucea, bucatele pentru următoarea zi erau pregătite, curtea toată era dereticată, iar veșmintele tuturor ai casei erau albite și pregătite de parcă în fiecare a doua zi era sărbătoare, gospodăria Lucreției era și este una exemplară.
Ei, copiii Lucreției Lechințan, nu și- au cunoscut bunicii dinspre mamă, dar au știut povestea mamei lor și a fraților săi și au aflat de unde răzbate atâta putere de muncă și exemplu de hărnicie. Lucreția și frații săi, rămași orfani de mici, stingându- se mai întâi tatăl lor, apoi mama lor răpusă de boală, au apucat pe singurul drum care le putea asigura supraviețuirea și traiul: au intrat fiecare slujitori în casele familiilor înstărite și au uitat curând, prea curând, de joaca în ograda părintească, pentru a face munci uneori istovitoare pentru vârsta lor. Așa au trăit ani buni, muncind din zori pâna seara, dar casa părintească le- a rămas sfânt loc de întâlnire de câte ori puteau reveni, să o primenească și să se revadă, să se susțină unul pe altul cum puteau mai bine.
Lucreția s- a căsătorit în satul natal și s- a așezat la casa ei cu adânca dorință de a avea o familie frumoasă și o gospodărie din care să nu lipsească nimic. A venit și primul copil, dar a cunoscut și nefericirea de a- i pieri bărbatul în timpul războiului, la Oarba de Mureș. Necazul se abătuse din nou în calea sa. Pentru că nu erau vremuri în care o tânără, cu un copil de crescut, să poată face față singură gospodăriei, rudele, apropiații, i- au găsit un al doilea soț bun și așa a renăscut nădejdea unei mari și frumoase familii, în care s- au mai născut încă patru copii, crescuți cu mare dragoste și cărora nu le- a lipsit niciodată nimic, grație neostenitei mame și hărniciei tatălui lor de asemeni.
Astăzi, cunoscând- o pe admirabila mureșeancă Lucreția Lechințan care, cu demnitate și zâmbet blând, mereu cu o vorbă bună pe buze, își poartă frumoasa vârstă, ne imaginăm mai ușor dăruirea și perseverența mamelor, bunicilor, care au oferit îndestulare familiei lor numeroase muncind doar cu brațele, fără ajutorul de care dispunem azi pentru orice treburi, grele sau mai ușoare. Muncind la câmp, ajutând la alte case cu mai multe nevoi, întreținându- și gospodăria, veghind la buna creștere a copiilor, ajutându- i apoi pe toți să se așeze la casele lor, doamna Lucreția a fost și este mereu o flacără vie, ținând nestins focul din sânul familiei sale unite.
La aniversare, alături de rudele sărbătoritei, au fost prezenți preotul comunei, Mihai Pădureanu, și muĺți prieteni. Din Târgu- Mureș, cu mare drag a fost invitat un fiu al comunei prin căsătorie, dar și fost consilier local al comunei Sânger, colonelul Todea Ispas, domnia sa reușind, tot in luna decembrie, să îi reunească pe tanchiștii mureșeni, într- o întâlnire de suflet. Cu tort, cu flori și cu dar de colinźi, invitatul târgumureșean a sosit la aniversare împreună cu un alt fiu al satului și fost consilier, colonelul Teofil Petrovan, care, locuind în prezent în Luduș, îsi dedică timpul scrierilor despre istoria județului Mureș și activităților în memoria eroilor români. De asemenea, și nu în ultimul rând, a participat la frumoasa anivesare domnul inginer Vasile Grec, fost primar al comunei în mandatul 1992- 1996 și consilier local în anii 2020- 2022. Subliniem că, domniile lor, atașați de venerabila locuitoare a comunei Sânger și de povestea sa de viață, au fost prezenți de fiecare dată, în ultimii patru ani, la aniversarea doamnei Lucreției Lenchințan.
Fie că invitații au zăbovit mai mult, fie că doar au dorit să adreseze urările lor de bine, cu toții au fost întâmpinați cu căldură în odăile primitoare ale sărbătoritei, în zi de deosebită aniversare. Familia sa i- a oferit o diplomă de merit și totodată de mulțumire, pentru iubirea și grija cu care pe toți îi inconjoară, fie ca mamă, bunică, străbunică, soacră. Pentru o formă oficială a diplomei, care să dăinuie peste timp drept prețioasă aducere aminte, ea a fost concepută de către invitații amintiți, cu datele primite de la familie.
Mulți ani cu sănătate îi urăm și noi din nou, venerabilei doamne Lucreția Lechințan, cu dorința de a o reîntâlni și aniversa și în noul an, în tihna gospodăriei sale tradiționale unde, încă, avem multe de văzut și chiar de învațat!
Lia Vințeler,
Asociația Cultul Eroilor ,,Regina Maria” Filiala Mureș