La începutul săptămânii trecute, mass-media mureşene primeau un comunicat de presă, cu următorul conţinut: “Urmare a lucrărilor de reabilitare care se desfăşoară la etajul 9, în perioada 29 septembrie -11 octombrie 2014, la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi-a suspendat activitatea de asistare a naşterilor intrarea la sala de naşteri fiind blocată. În rest, celelalte servicii medicale de obstetrică şi ginecologie (internări, supraveghere sarcini mici etc.) se desfăşoară în mod normal. În perioada sus-amintită cu avizul DSP Mureş şi al conducerii celor două unităţi sanitare, toate naşterile au fost redirecţionate către Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Contrar înţelegerii cu firma SC Victor Construct SRL Botoşani, executantul lucrării, deşi activitatea a fost oprită, lucrările au început cu două zile întârziere şi nu s-au finalizat încă. De asemenea, contrar promisiunilor, SC Victor Construct SRL Botoşani nu a finalizat lucrările la sistemul de încălzire, punând, astfel, în pericol funcţionarea terapiei intensive neonatale şi confortul pacientelor adulte. În aceste condiţii, spre regretul nostru, nici în această săptămână nu suntem în măsură să putem deservi populaţia judeţului Mureş şi a judeţelor limitrofe în domeniul asistenţei obstetricale înalt calificată. Până la finalizarea lucrărilor, toate naşterile vor fi redirecţionate către Clinica de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş (SCJM)”.
Mutare anunţată şi de către reprezentanţii celei de-a doua unităţi spitaliceşti importante din municipiu. “Sperăm că situaţia de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş să se remedieze în cel mai scurt timp. Precizez de asemenea că au avut loc discuţii între conducerile Spitalului Clinic Judeţean Mureş, a Direcţiei de Sănătate Publică Mureş şi a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, în cadrul cărora s-a pus accent pe importanţa oferirii de servicii medicale tuturor pacienţilor indiferent de situaţia prin care trece un spital sau altul”, se arată într-un comunicat al SCJ Mureş semnat de către managerul Ovidiu Butuc.
De ce?
Altfel spus, sintetizând ping-pong-ul mediatic la care am asistat în ultima săptămână, iată cam ce reiese. În opinia reprezentanţilor SCJU, compania care a contractat lucrările de modernizare şi reabilitare la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie nu le-a finalizat potrivit unei înţelegeri – verbale, din ceea ce deducem noi – şi, ca urmare, reprezentanţii săi se fac responsabili de supărările şi neajunsurile produse viitoarelor mame.
Bun, bun, dar de ce a fost nevoie de un asemenea comunicat? Probabil pentru că în perioada 29 septembrie – 11 octombrie or fi curs sesizările şi nemulţumirile la adresa Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie, ceea ce, bineînţeles, nu o va spune nimeni oficial. Iar conducerea spitalului de urgenţă ca să salveze renumele spitalului scoate castanele cu mâna sa pentru neajunsurile create la clinica din subordine.
Mai ales că reprezentanţii companiei botoşănene, precum şi şeful clinicii Szabó Béla recunosc că termenul de finalizare a lucrărilor este a doua jumătate a lunii noiembrie 2014.
La fel de adevărat e şi faptul că lucrările au fost contractate pentru a fi executate în termen de 12 luni. Cel puţin aşa reiese din alte documente oficiale.
Puţin istoric
În 11 noiembrie 2011, Consiliul Judeţean întrunit în şedinţă încuviinţa realizarea lucrărilor „Supraetajare clinică de obstetrică – ginecologie şi recompartimentare etaj 8 şi 9”, în calitate de proprietar al imobilului în cauză şi în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru realizarea lucrărilor anterior amintite. Lucrările, aşa cum se arăta în documentaţia întocmită, urmau să fie finanţate de Ministerul Sănătăţii Publice, Unitatea de Management a Proiectelor – Banca Mondială (UMP-BM) din proiectul APL II.
“Noile norme prevăd saloane de maxim 3 paturi, cu grup sanitar propriu, şi o suprafaţă mai mare pentru bolnav/pat, geamuri termopan şi aer condiţionat. Pentru respectarea acestor norme se impune supraetajarea aripii „A” a clădirii Spitalului în care funcţionează Clinica de Obstetrică – Ginecologie. Astfel vor fi respectate şi circuitele funcţionale cerute de normativele actuale. Tot în acest spaţiu se va muta şi Laboratorul de Genetică din Policlinică, care în fapt deserveşte în exclusivitate Secţia de Obstetrică şi Neonatologie”, se mai preciza în expunerea de motive a proiectului de hotărâre adoptat în noiembrie 2011.
A urmat apoi contractarea executantului lucrării în urma unei licitaţii naţionale competitive organizate de Ministerul Sănătăţii. Pentru lucrările de la clinica târgumureşeană a fost semnat în octombrie 2012 contractul cu firma Victor Construct SRL care se angaja ca în 12 luni să finalizeze lucrările, contra sumei de 9,646 de milioane de lei.
Lucrările nu s-au finalizat după cum se observă la sfârşitul anului trecut, ci au fost prelungite prin act adiţional să se încheie în 17 noiembrie 2014 deoarece nu au fost asigurate fondurile necesare. Totuşi, în primăvara acestui an, jurnaliştii mureşeni au fost invitaţi la o cvasi-inaugurare la care le-a fost prezentată investiţia care între timp a ajuns la circa 15 milioane de lei. Atunci se arăta: „În acest moment, Clinica de Obstetrică Ginecologie este funcţională şi oferă posibilitatea naşterii într-un climat decent, sigur şi liniștit. Astfel, toate saloanele sunt prevăzute cu grupuri sanitare proprii, posibilitate de cazare în sistem „rooming in” – mama şi copilul în aceeaşi încăpere, intercall prin care pacientele pot alerta medicii şi asistenții. Proiectul pentru etajul 9 corpul A a presupus lucrări ample de reabilitare, aici fiind amenajate 4 săli de naştere dotate cu grupuri sanitare proprii, un bloc operator ce cuprinde un salon preoperatoriu, o sală de operaţii, un salon postoperatoriu cu 4 paturi, bancă de sânge şi camere pentru medici. În blocul operator a fost montat un sistem video de ultimă generaţie care va transmite imagini din sala de operaţii în sala de curs (aflată la etajul 10 corp A), oferind astfel posibilitatea medicilor de a preda studenţilor în direct în timpul operaţiilor. De asemenea, blocul operator este prevăzut cu uşi automate glisante. Etajul 10 a fost construit prin supraetajare, având două corpuri – A şi B (…)”. Întrebarea noastră este când a fost corect ceea ce s-a comunicat legat de lucrările de la Clinica de Obstetrică şi Ginecologie, în primăvară sau acum? (L.G.)
UPDATE:
Răspunzând la întrebarea din finalul articolului de mai sus, Mariana Negoiţă a menţionat că tot ce s-a comunicat a fost corect atât în primăvară cât şi acum. „Nu era vorba de o cvasi-inaugurare în luna mai, ci de o informare a populaţiei prin presă. Nu s-a tăiat panglica, am prezentat doar stadiul la care am ajuns cu lucrările şi cei prezenţi au putut vedea şi peretele dincolo de care se afla acel coridor ce leagă cele două corpuri de clădire şi unde se lucra încă. Comunicatul dat la începutul lunii anunţa prelungirea perioadei în care naşterile erau strămutate la Spitalul Clinic Judeţean, nefiind terminate lucrările la acel coridor.Vestea bună e că de azi,21 octombrie coridorul fiind finalizat, s-au reluat naşterile şi prof. Szabo a efectuat prima naştere prin operaţie cezariană,iar în foarte scurt timp spitalul va lucra la capacitate maximă”, a declarat pentru Punctul, purtătoarea de cuvânt al SCJU Tîrgu Mureş, Mariana Negoiţă.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.