La Târgu-Mureş, în cadrul festivităţii organizate cu ocazia Zilei Culturii Maghiare de consulatul general al Ungariei de la Miercurea Ciuc, a avut loc inaugurarea Anului memorial Tamási Áron, ale cărui evenimente vor fi dedicate comemorării scriitorul secui născut cu 125 de ani în urmă.
În cadrul ceremoniei, la Palatul Culturii a fost deschisă expoziţia intitulată “Aproape de oameni” a fotografului Zsigmond Bálint, organizată de Casa Tradiţiilor Transilvane, după care Ansamblul Artistic Mureşul şi Teatrul Spectrum au prezentat piesa populară a lui Tamási Áron, intitulată Strălucitorul Jeromos.
În discursul său festiv, János Árpád Potápi, secretarul de stat pentru politică naţională al Cancelariei Prim-ministrului, a evidenţiat printre caracteristicile lui Tamási Áron curajul şi rolul său călăuzitor. Vorbitorul a evocat faptul că Tamási l-a construit pornind de la propria experienţă pe protagonistul trilogiei sale, Ábel, care, după ce călătoreşte prin lume, înţelege până la urmă că trebuie să se întoarcă pe pământul natal, pentru a fi undeva acasă.
Secretarul de stat a explicat prin curajul scriitorului faptul că a declarat: sensul vieţii nu trebuie căutat în oraşe mari îndepărtate sau în străinătate, ci în patrie, în relaţia intimă cu patria.
“În ultimii 12 ani, am construit şi consolidat împreună instituţiile care vor contribui la menţinerea comunităţilor maghiare din afara Ungariei, în toate domeniile vieţii – în politică, în cultură, în educaţie, în biserici, în sport, în economie -, am consolidat comunităţile şi sistemul de relaţii intercomunitare” – a reamintit secretarul de stat. El şi-a îndemnat audienţa să participe prin efort comun – în Anul naţiunii active – la apărarea realizărilor de până acum.
Ferenc Péter, preşedintele Consiliul Judeţean Mureş, a declarat în discursul său festiv: au dreptate atât cei care spun că sărbătorile speciale sunt necesare, cât şi cei care consideră că spiritul sărbătorii trebuie trăit pe tot parcursul anului.
“Cu ocazia Zilei Culturii Maghiare, vreau să-mi exprim recunoştinţa pentru cei care susţin, transmit şi îmbogăţesc cu noi minuni cultura maghiară la noi acasă, în judeţul Mureş. (…) Iar noi putem să ne întărim conştiinţa maghiară, să ne păstrăm şi să ne îmbogăţim valorile, să ne transmitem limba dobândindu-ne cunoştinţelor şi rugându-ne în limba maternă, precum şi prin educarea copiilor în aşa fel încât să-şi asume şi să-şi trăiască identitatea naţională cu mândrie, să cultive tradiţiile noastre” – a declarat politicianul UDMR.
MTI