Suwalki, un oraș situat aproape de granița dintre Polonia și Lituania, e cam jumătate cât Târgu-Mureșul. Ca și la noi, și acolo se stă prost la capitolul fotbal. Cea mai bună echipă din oraș, pe nume Wigry, abia ce a promovat din Liga 5 în Liga 4. Însă asemănările dintre fotbalul din Suwalki și cel din Târgu-Mureș se opresc aici.
Pentru că, la capitolul bază sportivă și dotări, diferența dintre cele două orașe e ca de la cer la pământ.
Echipa de fotbal Wigry Suwalki își joacă meciurile de acasă pe stadionul Miejski, zis și Suwalki Arena. O arenă veche de decenii, dar renovată și modernizată în ultimii ani, cu bani europeni, la niște standarde cum la noi nu găsești decât la prima ligă. Și nici acolo la toate echipele. Stadionul are o capacitate de 2.910 locuri. Cam două treimi dintre acestea, la tribuna principală, dotată cu scaune individuale, acoperită integral. Tribuna are trei niveluri. Două pentru spectatori, ultimul pentru masa presei, cabine de comentatori radio TV și loje VIP. Tribuna II urmează să fie și ea renovată, la primăvară.
Zilele trecute m-am nimerit acolo fix în toiul unui joc de campionat. Primul lucru care frapează e calitatea impecabilă a gazonului. Neted ca o masă de biliard, fără pete de pământ lipsit de iarbă. Ulterior, am aflat că gazonul are și sistem de drenaj, dar și unul de încălzire. Arbitrii meciului purtau aparatură audio de comunicare, deși vorbim de Liga 4. Iar la pauză s-a aprins nocturna.
Sub tribuna principală există sală de conferințe de presă, săli de forță și recuperare, o saună (oricine le poate închiria), un mic hotel care, pe lângă cazarea jucătorilor, oferă aceleași servicii și publicului, terenuri de antrenament, câteva terenuri de tenis de câmp, dotate și ele cu nocturnă. Și poate și altele, pe care nu le-am observat.
Gard în gard cu stadionul, asociația sportivă locală a înființat un camping care oferă câteva zeci de locuri pentru corturi, rulote sau autorulote. Cu grupuri sanitare și bucătărie cu apă caldă non stop, obținute de la panouri solare. Veniturile realizate de camping merg la susținerea echipei.
Imaginile sunt destul de elocvente. Toate astea s-au putut face în câțiva ani, într-un oraș cu nici 70.000 de locuitori, aproape exclusiv cu bani europeni.
Orice comparație cu Târgu-Mureșul, din acest punct de vedere, riscă să pară obrăznicie. Echipele de fotbal din oraș joacă în niște condiții din cu totul alt film. Valabil și pentru echipa din Ungheni, cea mai valoroasă, momentan, din județ, care joacă în Liga 2, dar a cărei bază sportivă e la ani lumină de cea a modestei echipe poloneze de Liga 4 Wigry Suwalki. Cam aici suntem…
Sorin Simion
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.