Au fost preluate abuziv de un regim construit abuziv. Sunt mii de proprietăți și mii de oameni care au rămas la vremea aceea fără locuințe, fără pământuri, fără bunuri. Legea retrocedării încearcă să le facă dreptate, însă uneori lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere. Tîrgu-Mureșul a pierdut aproape jumătate din clădirile liceelor în urma retrocedării imobilelor către bisericile Reformată şi Romano-Catolică, iar starea acestor imobile, pentru care Primăria plăteşte chirie, este precară. Exploatate vreme îndelungată, fără să fie întreținute în mod profesionist, aceste clădiri ,,se răzbună”, punând în pericol viața elevilor. Vinovații? Se găsesc la toate colțurile: Primăria care a lăsat să treacă mai bine de un an fără să-și plătească datoriile față de Parohia Romano-Catolică și Parohia care, deși e proprietar, a lăsat clădirile în paragină. La mijloc se află elevii care și la ora actuală învață în imobile necorespunzătoare. Soluții? S-au găsit câteva, dar încă trebuie renunțat la mult orgoliu… mai multe citiți mai jos…
Liceele în chirie
În județul Mureș există 94 de școli retrocedate și alte 10 revendicate. Municipiul Tîrgu-Mureş este singurul oraș din ţară care a pierdut aproape jumătate din clădirile liceelor în urma retrocedării imobilelor către bisericile Reformată şi Romano Catolică, iar starea acestor imobile pentru care Primăria plăteşte chirie este precară, după cum a arătat și Claudiu Maior, consilierul primarului: „Tîrgu-Mureş este singurul oraş din România care şi-a pierdut în jur de 50% din unităţile de învăţământ liceale în urma unor hotărâri judecătoreşti, cum ar fi Liceul „Bolyai Farkas”, Colegiul Naţional „Unirea” şi Liceul de Arte. În acest context am încercat să purtăm negocieri cu noii proprietari”.
Desigur, retrocedările au un impact negativ asupra finanțelor municipiului: Primăria Tîrgu-Mureş plăteşte, lunar, peste 60.000 de lei (echivalentul a 15.000 de euro) chirie pentru patru instituţii de învăţământ care funcţionează în imobile retrocedate – Liceul de Artă, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Colegiul Naţional „Unirea” şi Gimnaziul „Europa”.
Detaliat
Pentru clădirile de la Liceul de Artă, retrocedate Parohiei Romano-Catolice din Tîrgu-Mureş, se plăteşte lunar o chirie de 12.842 de lei, pentru imobilele de la Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, retrocedate Eparhiei Reformate din Ardeal Cluj-Napoca – 25.047 de lei, pentru cele de la Colegiul Naţional „Unirea”, al căror proprietar este, în urma retrocedării, Fundaţia Statusul Romano-Catolic Cluj-Napoca – 19.154 de lei, iar pentru imobilele de la Gimnaziul „Europa”, retrocedate comunităţii evreieşti reprezentată de Fundaţia Caritatea Bucureşti – 6.272 de lei.
În plus, în unele cazuri, starea acestor imobile nu este deloc bună. Reprezentanţii Primăriei afirmă că proprietarii acestor clădiri nu au făcut lucrări de reparaţii sau reabilitare la aceste imobile, iar municipalitatea se ocupă doar de lucrările de întreţinere curentă a clădirilor, neavând, conform legii, posibilitatea de a executa reparaţii capitale la imobile pe care nu le deţine: „Şcolile unde Primăria este proprietar sunt în stare perfectă, le-am pus termopan anul trecut, panouri solare. Ca dotări, suntem de departe pe locul I pe ţară, pentru că ne-a preocupat acest aspect. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte imobilele retrocedate, nu putem face investiţii, noi nefiind proprietari. Le-am oferit proprietarilor mai multe variante privind schimbul unor clădiri sau cumpărarea clădirilor retrocedate de către municipalitate, dar n-am avut succes. Dacă am avea posibilitatea să le reabilităm, ar fi nevoie de chiria pe 20 de ani”, a spus primarul Dorin Florea. Cel mai grav e că la Liceul de Artă o grindă s-a desprins din tavanul sălii festive la sfârșitul vacanței de vară. De asemenea, imobilul unde funcţionează Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” este „în pericol să cadă”, iar celelalte imobile retrocedate, de la Colegiul Naţional „Unirea” şi Gimnaziul „Europa”, sunt de asemenea într-o stare avansată de degradare, a completat primarul.
Fără soluție?
Cea mai gravă situație este la Liceul de Artă. Cum a început totul? În anul 2005 Guvernul României condus de Călin Popescu Tăriceanu (PNL) a restituit clădirea către Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia, ceea ce a stârnit nemulțumirea primarului Dorin Florea (PD-L), care a atacat în contencios administrativ decizia de retrocedare. Instanțele de judecată au dat câștig de cauză proprietarului.
Apoi, în anul 2009, primarul Dorin Florea s-a plâns că Arhiepiscopia Romano-Catolică investește prea puțin în clădire și că prin aceasta pune în pericol viața elevilor. Arhiepiscopia a replicat că paragina care se află liceul nu i se datorează ei, ci posesorilor de până acum.
Astfel, s-a ajuns la o situație extrem de gravă în luna august 2012: a căzut o parte din tavanul celei mai frecventate săli de clasă, Sala de studiu. În plus, adeseori se desprind bucăți de tencuială din fațada clădirii. Din fericire, în sala de clasă unde s-a prăbușit o parte din tavan nu era niciun elev, fiind încă perioada de vacanță.
Multă vreme situația a părut fără ieșire, aducându-se în discuție chiar schimbarea „domiciliului” Liceului. Biserica Catolică nu are bani pentru reparații, Primăria nu se poate implica, nefiind proprietar, la fel și Inspectoratul Școlar Județean Mureș (IȘJ): „Toate școlile au contract de utilizare a acestor clădiri, contract realizat de Primărie. Noi (inspectoratul, n.r.) nu am închiriat clădirile, deci nu le putem repara. Administrația locală trebuie să asigure spațiile necesare desfășurării procesului de învățământ”, ne-a declarat inspectorul școlar general de la IȘJ Mureș, Ștefan Someșan.
„Din păcate clădirea nu este proprietatea Primăriei sau a statului român, ci a Bisericii Romano-Catolice, aşa încât Curtea de Conturi nu permite nici o investiţie, nici o reparaţie, nici o cheltuială în afara plăţii chiriei curente”, a precizat Csegzi Sándor, consilierul primarului Dorin Florea.
O nouă soluție
Soluția în cazul Liceului de Artă a venit cu puțin timp înainte de începerea noului an școlar. Astfel, Primăria Tîrgu-Mureș s-a angajat să plătească datoria de 220.000 de lei parohiei Romano-Catolice, bani care reprezintă restanța la plata chiriei pe ultimele 16 luni. De cealaltă parte, Parohia a acceptat ca 60% din plata lunară a chiriei să fie utilizată pentru reparaţia clădirii Liceului de Artă. Totuși, primarul Florea nu s-a arătat prea încântat de această opțiune, replicându-le reprezentanților Bisericii Catolice: „Dacă credeţi că din sumele de chirie cu 60% se va repara liceul, în momentul în care dumneavoastră să fiţi, cum să spun, siguri, vă înşelaţi. Vă spun eu că nu se poate. Şi asta cred că o ştiu şi reprezentanţii bisericii. Cu procentul de 60% din chirie nu poţi să igienizezi nici parterul. Dacă lăsau clădirea în proprietatea Primăriei Tîrgu-Mureş, în10 ani şi Unirea şi Bolyai şi Liceul de Artă erau puse la punct”.
Situația actuală
În prezent, Biserica Catolică a început demersurile pentru reparațiile la Liceul de Artă, după cum ne-a explicat administratorul Parohiei Romano-Catolice, Bálint Geza Carol: „Am făcut deja un contract pentru reparații la liceul de Artă, sumă care va fi adunată din chiriile restante pe care le are Primăria, plus chiriile care vor urma să se plătească. Ne gândim doar la reparațiile care acum sunt stringente. Ne referim la un nivel unde tavanul este deteriorat; trebuie să se facă un acoperiș nou la un corp de clădire”. Însă, chiar dacă Primăria plătește chiriile, „momentan fondurile nu sunt suficiente”, a spus Bálint Geza Carol, argumentând că sediul Liceului de Artă a fost exploatat vreme îndelungată fără să fie întreținut în mod profesionist: „Primăria este de acord să se plătească aceste sume și să le investim în școală. Însă după 60 de ani de folosință, de când folosește clădirea statul (acum Primăria Tîrgu-Mureș) au fost condiții vitrege. Nu prea s-au făcut lucrări de specialitate. Și cele care s-au făcut, s-au făcut de mântuială. Acum aceste reparații se ivesc a fi stringente fiindcă au fost neglijate sau au fost făcute de mântuială. Fiind proprietari, noi acum investim, este și în interesul nostru și al Primăriei și al elevilor ca să investim, dar nu merge dintr-o dată, fondurile fiind limitate. Chiria este plafonată de către un normativ, care este undeva la 1-2 lei pe metru pătrat, nu este la nivelul pieței. Noi ne-am luat obligația de a plăti și în avans pentru sumele ce urmează să le primim, să le investim în școală. Va trebui să facem și o asigurare, care de asemenea nu va fi ieftină”.
Începerea lucrărilor de reparații la Liceul de Artă ne-a fost confirmată și de Gabriela Oșan, director al Direcției Școli din cadrul Primăriei Tîrgu-Mureș, care a precizat că „investiția este făcută de către Biserică”.
Locație asigurată?
Se poate afirma că Liceul de Artă va funcționa și pe viitor în aceeași clădire? Din perspectiva Bisericii Catolice, răspunsul este „da”. Cel puțin așa afirmă Bálint Geza Carol, care însă menționează că totul depinde de bunăvoința Primăriei și de disponibilitatea ei de a plăti chiriile: „Noi ținem sus și tare că am fost inițiatorii învățământului, nu numai în oraș, ci oriunde este biserica catolică și am vrea să continuăm, dar va trebui să avem parteneri pentru aceasta. Eu mă gândesc că locația pentru liceu ar fi asigurată în momentul în care acest lucru ar fi pe primul loc pentru Primărie – să nu rămână datoare cu anii la chirii ca să putem investi și să continuăm lucrarea. Nu de noi depinde, alte fonduri pentru școli nu avem. Atunci când erau școlile noastre, ale bisericii, aveam și fondurile necesare. Dar acum suntem privați de aceste bunuri care erau pentru întreținerea școlilor. Noi am construit aceste școli pentru a fi școli. Dacă Primăria ar opri fondurile s-ar opri sau ar încetini lucrările de reabilitare”.
Păstrarea locației pentru Liceul de Artă, dar și pentru celelalte școli aflate în clădiri retrocedate, ne-a fost confirmată și de Gabriela Oșan: „Nu se pune problema mutării școlilor în alte clădiri”. Directorul Direcției Școli a completat că, în afară de Liceul de Artă, „aparent nu există probleme la clădirile celorlalte școli retrocedate, dar Primăria, nefiind proprietara clădirilor, nici nu are posibilitatea de a verifica dacă există într-adevăr probleme”. În plus, Gabriela Oșan a menționat că s-a constituit o comisie care va analiza situația școlilor din clădirile retrocedate și care, peste aproximativ două săptămâni, va lua o hotărâre referitoare la prelungirea contractelor de închiriere a acestor clădiri.
,,La Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” nu este plătită chiria din anul 2010, restanța este de 502.000 de lei, la Unirea 694.000 de lei, chiria neplătindu-se din octombrie 2011, iar la Gimnaziul Europa 37.635 (aici sunt mai puțini metri pătrați) și nu este plătită chiria din luna martie.
Din punct de vedere juridic la imobilul de la Liceul Bolyai a expirat contractul de închiriere la 1 iulie 2011; la Unirea (aici avem două corpuri de clădire), la un corp de clădire contractul a expirat în 2012, s-a luat o hotărâre de Consiliu Local de prelungire a contractului până în iulie 2013, dar nu s-a semnat; iar la imobilul situat în strada Horea (Gimnaziul Europa) nu ni s-a pus la dispoziție contractul de închiriere, încă îl așteptăm.
În schimb, municipiul deține un imobil în curtea Liceului de Artă, este vorba despre imobilul unde pe vremuri era internatul, iar pentru acest corp s-a făcut în anul 2007 un raport de evaluare și un contract de schimb între acesta și un alt imobil al parohiei de la Gimnaziul Europa. Ce s-a întâmplat și de ce acel contract nu este perfectat nici în ziua de azi nu pot să vă spun…”. Ionela Ciotlăuș, viceprimar
Vasile Dancea
Cunosc situatia retrocedarilor,dar al celor abuzive,abuz savarsit de autoritatile locale din com. Adamus! In anul 2004 se elibereaza Titlu de Proprietate pe numele tatalui decedat pentru intravilan de 1000mp. confiscat de Stat dupa 1948.Reintabulare conf.Titlu de Proprietate,Succesiune Notariala conf.Extras CF.eliberare Certificat de Mostenitor. Totul corect si legal,dar super democratica Autoritate locala al com. Adamus, elibereaza Titlu de Proprietate pe baza de acte FALSE si vecinilor,vecinilor care erau extinsi cu intravilanul lor din anul 1957 pe baza de GRADINA CAP.afectand intravilanul nostru cu 150 mp. si intravilanul altui vecin cu 850mp.Contrar actelor legale doveditoare, Primaria com. Adamus le elibereaza Titlu de Proprietate in loc de 878mp. conf. Extrase Cf. si conf. actelor de intrare in CAP, pentru 1100mp. Acesta nu este suficient,si pentru urmatorul vecin (matusa primului) se elibereaza in loc de 878mp. (aceleasi conditii ca la prima) tot 1100mp. Al terilea verisor, legal are dreptul la 1755mp. detine tot prin abuzul savarsit in 1957 2150mp. Sant convis ca, primaria com. DEMOCRATICE ADAMUS va elibera si pentru ei Titlu de Proprietate pentru 2150mp,contrar evidente CF. si contrar Evidente de intrare in CAP si contrar mostenirii din anul 1999 de 1750mp.evidentiat clar in extrasele CF si impartit 1/2 parte intre frati. Aceste lucruri nu sant suficiente, la solicitarea mea legala si montarea gardului despartitor pe grantuirea stabilita la punerea in posesie si ulterior masurata de catre expert Topo autorizat,lucrare executata pe terenul confiscat de Stat dupa 1948 si retrocedat legal, ma dau in judecata cu titlul de POSESIUNE!!! Nu pot intelege democratia impusa de autoritatile din com. Adamus! Elibereaza TP. legal, normal si ulterior elobereaza TP. pe FOLOSINTA CAP. Eu sant pus in posesie in AD.2004, primesc TP. in ianuarie 2005, si pentru uzurpatori elibereaza TP. in anul 2010.Am apelat in 2004 la CEDO, la Guvernul Roamaniei, la Prefectura, Corpul de Control al Prefecturii Mures stabileste clar ca, am dreptul la 1850 mp. intravilan conf. actelor legale si totusi, primaria Democratica elibereaza TP. cu suprapunere penru TUPEISTIIde vecini??? Oare care este diferenta intre AUTORITATILE DEMOCRATICE DE ASTAZI AL COM. ADAMUS, JUD. MURES ROMANIA si AUTORITATILE LOCALE DIN ANUL 1948. s-au DIN ANUL 1957 ??? Nu este diferenta, au taiat si au spanzurat si atunci si taie si spanzura cum vor si acum!!!
Cine pazeste paznicii??? La o Petitie trimisa Autoritatilor Nationale, primesc un raspuns interesant ,,Nu intra in competenta noastra,decizia apartine Prefecturii Mures si Autoritatilor locale al com. Adamus” Am apelet la Prefectura Mures,Prefctura juD. MURES, trimite ADRESA la Prim. com. Adamus si mirare, Primaria democratica al com. Adamus, NU DA DOI BANI PE ADRESA PREFECTURII, ADRESA RAMANE FARA RASPUNS. Depun Petitia nr. 3000 la Prim. com. Adamus,solicitand
eliberarea unei Adeverinte conf. extraselor din arhiva Primariei, au tercut cele 30 de zile lucratoare si Petitia este fara raspuns???!!!
CINE PAZESTE PAZNICII in com. DEMOCRATICA TOTALITARA ADAMUS, jud. MURES, ROMANIA???!!! Pentru corectitudinea celor relatate dispun de acte legale doveditoare!!!
Autoritatea Locala!
Azi, AD.05.11.2012 fac tunning cu acte legale si ma prezint inarmat cu stima si respect fata de Autoritatile Locale la Primaria com. Adamus.Un domn tanar,foarte amabil inregistreaza rapid, cu mare eficienta cererea mea. Totul pare OK,pare. Ma interesez daca este prezent d-ul Primar.Sant informat ca, nu este prezent pana saptamana viitoare si relatii in legatura cu petitiile mele ramase fara raspuns inca de-pe vremea navalirii tatarilor voi primii saptamana viitoare.Tot-odata am fost luat la rost de doamna ing. Gizela, pentru deranjul provocat cu petitiile mele.Ce cred eu ca, se mai iau in considerare Cadastrele vechi,grantuirile de-la inceputurile anilor 50, deoare-ce de atunci s-au facut noi masuratori, ei(recte Primaria) lucreaza dupa harti si ,,NU-L INTERESEAZA!” PETITIILE MELE! Din respect pentru o ,,Doamna” l-am rugat sa discutam pe un ton mai calm, mai omenesc,din pacate nu ne-am prea inteles.
Se pun multe intrebari si am ajuns la concluzia ca, sant probleme de interpretare a legilor!
CINE ARE DREPTETE, CUM SE INTERPRETEAZA LEGILE???
2004 – Corpul de Control a Prefectura Mures stabileste dreptul de proprietate, se elibereaza Titlu de Proprietate, se mosteneste Notarial, se intabuleaza la Cadastru conform noilor norme inclusiv in format electronic. Mentionez ca intravilanul este intabulat inca din anul 1880, noua intabulare s-a efectuat conform noilor cerite!
Expertul juridic DUPA MASURATORILE DE SPECIALITATE, DUPA DISCUTIILE PURTATE CU SPECIALISTII PREFECTURII SI CU SPECIALISTII DE-LA CADASTRU INFORMEAZA IN SCRIS:
La retrocedarea terenurilor, se iau in considerare evidentele din Cadastru (Extrase din Cartea Funciara), suprafetele cu care s-a intrat in CAP. Legea este corecta, evita si corecteaza matrapazlacurile( ilegalitatile) savarsite in anii dinainte de 1989!
Este adevarat ca, in evidentele si hartile Primariilor s-au facut multe schimbari, in anul 1974 au fost desenate, evidentiate cele-ce s-au gasit pe teren,dar D-na ing. Gizela nu a solicitat extrase CF, nu s-a uitat, nu a verificat cu ce suprafata s-a intrat in CAP,atunci la cererea mea in cazul de fata, de ce raspunde ca, NU MA INTERESEAZA???!!!
Concluzia este ca, am ajuns rau, foarte rau! Neinteresandu-l cele solicitate de mine, inseamna ca NU*L INTERESEAZA NICI PAREREA Corpului de Control al Institutiei Prefectura Mures,nici parerea expertilor Judetene de Cadastru, nici parerea expertului Judiciar si nici parerea Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor!
Oare o-fi avand dreptate d-na ing. Gizela de la Primaria Adamus?
Ma indoiesc, dar CINE PAZESTE PAZNICII?