În acest an, Ziua Lacului Ursu beneficiază de o celebrare memorabilă prin dezvelirea unei plachete dedicate acestui loc cu totul special și marchează, de asemenea, începutul unei campanii de o lună de promovare a revitalizării zonelor verzi și a creării de condiţii de viaţă mai bune pentru cetăţenii Regiunii Centru a României. Nicolae Mărginean, Directorul Direcției Relații Publice și Comunicare din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Centru, a participat la acest eveniment alături de reprezentanții Primăriei Sovata și a prezentat principalele acțiuni ale campaniei Europa în regiunea mea, inițiată de Uniunea Europeană.
Drumul Sării și Lacul Ursu: exemple de turism durabil în Regiunea Centru
Derulată sub sloganul Sănătatea este în natura noastră și cu semnătura generală Europa în regiunea mea, această inițiativă de informare publică evidențiază zona emblematică a Lacului Ursu, „perla regiunii” și traseul ecologic de vizitare a Drumului Sării. Realizările tangibile pentru comunitățile locale includ un traseu care leagă Lacul Ursu de celelalte lacuri cu proprietăți terapeutice din zonă, facilități de relaxare și agrement, precum foișoare de observație, turn belvedere, locuri de odihnă și reabilitarea durabilă a parcului natural Drumul Sării, amenajate special în scop ecologic, eco-educativ și recreativ.
Aici s-a creat speranța pentru o viață mai bună, populația recâștigând mândria regiunii sale, deoarece numărul de vizitatori s-a dublat deja și s-au creat noi locuri de muncă. Susținut prin finanțare europeană și implementat de Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), proiectul a avut o valoare totală de 7,321,191.58 lei, din care 4,720,059.54 lei au fost investiții de la Uniunea Europeană.
Obiectivele proiectului:
– Degrevarea de mase de turiști a Lacului Ursu, pentru a asigura principiul funcționalității optime și a integrării armonioase.
– Asigurarea serviciilor și activităților de agrement pentru perioadele de extrasezon, mai ales pentru toamnă și primăvară, dar și pentru sezonul hivernal.
Principala caracteristică a dezvoltărilor din zona Lacului Ursu este integrarea acestuia într-un parc ecoturistic cu accent deosebit pe caracterul ecologic și natural al atracțiilor, dar și cu diferite elemente de agrement activ, precum băi, plimbări, trasee de ciclism.
Cel mai important element al parcului va fi cel axat pe cunoașterea naturii, al rarităților din arboretele pe sărături și al fenomenelor din natură, prin traseele ecoturistice marcate și dotate cu diferite elemente de informare și obiective de infrastructură.
Proiectul va încerca să realizeze asemenea investiții care să decongestioneze ștrandul de pe Lacul Ursu prin atragerea spre alte servicii și activități de agrement a turiștilor. Astfel, parcul proiectat va fi unic în toată țara , fiind primul parc special amenajat cu scop ecologic și ecodidactic – recreativ. Printr-o organizare mai eficientă și mai sigură parcul va putea primi mai mulți vizitatori fără a crea senzația supraaglomerării care ar putea conduce la prăbușirea acestuia din punct de vedere ecologic.
O campanie de o lună, inclusiv activități în aer liber pentru copii
Campania de informare în Regiunea Centru se adresează cetățenilor din 6 județe ale României: Alba, Mureș, Sibiu, Harghita, Covasna și Brașov, și se desfășoară la nivel regional, prin canale media și social media, afișaj exterior și alte instrumente specifice de comunicare.
O componentă specială a campaniei intitulată Europa în școala mea se desfășoară în școlile și grădinițele din regiune și constă într-o serie de activități dedicate atât elevilor, cât și copiilor din învățământul preșcolar, precum evenimente în aer liber, activități creative la clasă sau evenimente interactive, în mijlocul naturii.
Astfel, pe 3 iunie este programată o activitate interactivă pentru elevii și copiii de grădiniță ai Școlii Gimnaziale „S. Illyés Lajos” din Sovata, în care actrița Teodora Păcurar va citi basmele scrise de copii, în perioada derulării campaniei Europa în școala mea, și îi va invita să facă parte din basmele despre Lacul Ursu pe care și le-au imaginat ei înșiși. Seria de activități pentru elevii și copiii din regiune este completată de alte activități, precum desene pe asfalt realizate de copiii de la grădinița „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia, pe zona promenadei Cetatea Alba Carolina, precum și un tur cu bicicleta cu elevii de la Colegiul Național „Octavian Goga” pe noua pistă de biciclete din Sibiu.
Sovata, stațiunea pentru orice sezon, recunoscută la nivel European, încă din anul 1850. Oază de sănătate a naturii, vă pune la dispoziție lacuri cu proprietăți terapeutice pentru o multitudine de afecțiuni, în special ginecologice. Știați că deasupra apei sărate din lacuri, există un strat de apă proaspătă provenită din precipitații care nu se amestecă niciodată cu apa sărată, ci se menține la suprafață, acționând ca un izolator termic? În acest colț verde, înconjurat de dealuri împădurite cu fagi, stejari, carpeni, ulmi, castani, brazi și stejari, cât și de Muntele de Sare, prin acest proiect, turiștii acum au și un parc Eco-turistic. Știind ce efecte benefice are aerul curat, culoarea verde a naturii și relaxarea uitării de tine, acest proiect Regio a finanțat amenajarea de poteci, cărări, băncuțe și alte locuri în care vă puteți pierde câteva ore în parcul din Sovata, ca să cunoașteți natura.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.