"Laptele şi cornul", amendat de OPC

"Laptele şi cornul", amendat de OPC

lapte cornO firmă din localitatea Turda, judeţul Cluj, care distribuie în Harghita produse de panificaţie în cadrul programului ,,Laptele şi cornul”, a fost amendată de comisarii pentru protecţia consumatorului cu suma de 10.000 lei.
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Harghita, Laurenţiu Moldovan, a declarat că, în urma sesizărilor primite de la mai multe şcoli din judeţ, care reclamau faptul că produsele de panificaţie nu au calitatea corespunzătoare, au fost efectuate mai multe controale şi s-au constatat nereguli în livrarea cornurilor.
Cornuri expirate
Pe lângă calitatea necorespunzătoare, cornurile prezentau lipsă la gramaj, dintr-un eşantion de 20 de produse controlate doar şase având gramajul corespunzător, cel trecut şi în contract. De asemenea, nu se respectă graficul de distribuţie, cornurile fiind livrate doar o dată pe săptămână, în condiţiile în care termenul lor de valabilitate este de 48 de ore.
Potrivit comisarului şef Laurenţiu Moldovan, firma în cauză a fost amendată şi anul trecut, pentru aceleaşi nereguli şi, potrivit legii, în cazul unor nereguli repetate, CJPC poate dispune oprirea temporară sau definitivă a furnizării produselor.
Laptele de acasă vs laptele de departe
În ceea ce priveşte laptele furnizat copiilor, s-au primit reclamaţii legate de faptul că ambalajul folosit este foarte greu de desfăcut, atât de către copii, cât şi de adulţi.
Modul în care se derulează programul „Laptele şi Cornul” în Harghita a fost adus în discuţie şi în cadrul forumului privind siguranţa în şcoli, în organizarea Instituţiei Prefectului.
Subprefectul Adrian Jean Andrei a propus modificarea de către Consiliului Judeţean a contractelor cu furnizorii, chiar dacă acestea sunt încheiate la nivel naţional, arătând faptul că „în calitate de beneficiar, Consiliul Judeţean are dreptul să modifice clauzele privind furnizarea produselor de panificaţie şi transportul acestora, pentru a corespunde cerinţelor”.
Subprefectul a mai arătat că trebuie modificată legislaţia în funcţie de specificul fiecărei zone, inclusiv procedura de achiziţie publică, astfel încât să poată fi încheiate contracte cu firme locale care să distribuie produsele în cadrul programului „Laptele şi cornul”, precizând faptul că producătorii din zona de nord a Harghitei aruncă laptele, în vreme ce la şcolile de acolo produsele lactate sunt aduse din alte judeţe.