Deputatul UDMR de Mureș Andrea Csep, secretar al Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților, este inițiatorul unui proiect legislativ prin care Legea audiovizualului 504/2002 să fie modificată, astfel încât în cazul emisiunilor radio-TV care au ca subiect violența domestică, să apară la început și pe parcurs numărul telefonic de urgență, gratuit, Telverde, 0800500333, apelabil în astfel de cazuri.
Csep a declarat, într-un interviu pentru Punctul și Radio Son, că violența domestică este o problemă socială gravă, care afectează atât viața victimei, cât și a celorlalți membri ai familiei, iar linia telefonică gratuită Telverde, de urgență, 0800500333, în astfel de cazuri, există de 3 ani în România, dat este totuși foarte puțin accesată.
Astfel, din datele oferite de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, începând din 2016 și până în aprilie 2018, au fost înregistrate la nivel național un număr total de 5.145 de apeluri la callcenter-ul unde experți în prevenirea și combaterea violenței domestice sunt nonstop la dispoziția celor care apelează.
În 2017, în Harghita a fos înregistrat un singur apel, în Covasna 3, în Mureș 29, în Capitală 224, a precizat Csep, care a arătat că acest număr este foarte mic în raport cu amploarea fenomenului, întrucât datele statistice arată că la fiecare 30 de secunde o femeie din România este victima violenței domestice. Potrivit deputatului, multe dintre victimele care ar putea fi ajutate dacă ar apela la numărul respectiv nu știu de existența lui.
“În primul rând, dacă victima apelează la acest număr de urgență Telverde – 0800500333 – se face o evaluare a cazului, deci se întreabă în ce situație se află, dacă se află în domiciliul lui sau deja este plecată din domiciliul respectiv, în ce localitate este, ca să vadă în ce parte a țării se situează victima. După aceea întreabă despre amenințările pe care le-a primit, care sunt aceste semne pe care le simte, din cauza cărora se simte în pericol, chiar își simte în pericol viața sa sau a membrilor de familie. După aceea, specialistul dă informații despre primul centru, cel mai apropiat, care este destinat victimelor violenței domestice, la care poate să ajungă pentru a primi un adăpost, consultanță și sprijin oferit de specialiști, ca să poată să-și revină”, a precizat Csep, care a precizat că victimele violenței domestice sunt în majoritate femei, dar pot fi și bărbați, precum și alți membri de familie – copii, vârstnici, unii dintre ei cu handicap.
Ea a adăugat că, dacă nu e o situație clară, dar apelantul a observat niște semne în comportamentul membrilor de familie, “atunci se discută pe plan psihilogic, să vadă ce simte, cum poate ajuta”.
Modificarea Legii audiovizualului, în sensul propus, introduce obligația ca numărul telefonic gratuit apelabil în situații de urgență să apară în emisiunile Tv și radio, inclusiv de știri, care abordează acest subiect. Astfel, în timpul difuzării să apară atenționări acustice la începutul programului, respectiv grafice, pe timpul difuzării programului.
Modificarea legislativă a fost adoptată de Camera Deputaților la sfârșitul anului trecut și urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit lui Csep, aceasta vine în continuarea inițiativei legislative care a introdus ordinul de protecție de urgență și ordinul de restricție, în caz de violență domestică, pe care de asemenea a inițiat-o, și despre care are deja reacții pozitive.
Lege pentru promovarea numărului de urgență în caz de violență domestică
Category: Stirile Punctul