Legea AMNISTIEI FISCALE pentru MICII FERMIERI a fost publicată în monitorul oficial
Legea AMNISTIEI FISCALE pentru MICII FERMIERI a fost publicată în monitorul oficial

Legea AMNISTIEI FISCALE pentru MICII FERMIERI a fost publicată în monitorul oficial

Vestea așteptată de toți producătorii agricol! Initiativa legislativă privind amnistia fiscală a micilor fermieri și a dezvoltatorilor imobiliari persoane fizice a devenit lege și a fost publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că își poate produce efectele.

”Am inițiat această lege ca fiind singura soluție la o succesiune de situații generate ca urmare a neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a rolului activ al ANAF. Pe scurt, o sumă considerabilă de contribuabili de bună credință, mici fermieri și dezvoltatori imobiliari persoane fizice, vor începe anul 2018 degrevați de impunerile masive ale ANAF pentru diferenţe de TVA sau impozit pe profit”, a declarat deputatul PNL, Bogdan Huțucă, inițiatorul legii.

Conform legii apărute în Monitorul Oficial, se anulează diferențele de TVA, precum și accesoriile aferente acestora, pentru perioadele fiscale anterioare datei de 31 decembrie 2016, stabilite prin decizie de impunere comunicată contribuabilului până la data intrării în vigoare a prezentei legi, ca urmare a depășirii plafonului de scutire de 220.000 lei prevăzut la art. 310 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, realizate de către persoanele fizice, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, cu sediul activității economice în România, care au realizat activitățile de producție agricolă, inclusiv activitățile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale sau au furnizat servicii agricole utilizând munca manuală proprie și/sau echipamentele specifice.

În cazul în care, anterior intrării în vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis, dar nu a comunicat decizia de impunere prin care a stabilit obligații de natura celor prevăzute mai sus, acesta nu mai comunică decizia de impunere, iar obligațiile fiscale se scad din evidența analitică pe plătitor, pe bază de borderou de scădere.

Atenție! Persoanele care au efectuat plata obligațiilor fiscale pentru care prezenta lege prevede anularea acestora au dreptul la restituirea sumelor achitate. Procedura de aplicare, precum și modalitățile de restituire a sumelor prevăzute de prezenta lege se aprobă prin ordin al președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, care se emite în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.

Sursa: agrointel.ro