Legea îl obligă pe un furnizor privat, care are o relație de confidențialitate cu clientul său, „să toarne informații legate de incidente, amenințări, vulnerabilități de securitate către diverse instituții”, spune Bogdan Manolea, director executiv al Asociației pentru Tehnologie și Internet (ApTI). De asemenea, diferențele de opinii pot fi încadrate la pericole la securitatea națională.
Proiectul de lege privind securitatea şi apărarea cibernetică a României a fost adoptat miercuri, 21 decembrie, de către Senat, la două zile după ce a fost adoptat de către Camera Deputaților și la opt zile după ce a fost înregistrat în Parlament. Inițiatorul acestui proiect care a trecut cu o viteză mult superioară parcursului mediu al legislației a fost Guvernul. Legea duce la „militarizarea întregului spațiu virtual românesc, sub pretextul securizării sale”, atrage atenția organizația APADOR-CH, care acţionează pentru protecţia drepturilor omului. Mulți termeni folosiți în lege sunt „neclari”, ceea ce lasă loc „arbitrariului” în aplicarea legii. De asemenea, legea „amendează cu sume exorbitante nerespectarea unor prevederi neclare”, mai spune APADOR-CH.
De pildă, spune ONG-ul, opinii antivacciniste, exprimate pe Facebook, ar putea fi încadrate ca amenințări la securitatea națională și pedepsite cu dosar penal. Poziții publice împotriva politicii oficiale a statului vor putea fi calificate ca „amenințări la adresa securității naționale”, în baza noului proiect de lege, susține APADOR-CH.
Citeşte întreaga ştire: La 33 de ani de la mitingul lui Ceaușescu, legea privind securitatea și apărarea cibernetică adoptată azi în Senat va naște, conform unui expert, „informatorii 2.0”
Legea care duce la „militarizarea întregului spațiu virtual românesc”
Category: Stirile Punctul