- Proiectul adoptat de Parlamentul României prin care se completează o ordonanță a guvernul prin care se face comercializarea produsele în magazine fizice a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 1.236 din 2024. Odată publicat proiectul a devenit Legea 310/2024.
- Legea nouă propune ca autorizațiile de funcționare se obțin de la administrațiile locale și sunt pe o perioadă nederminată. Însă, la orice tip de modificare a spațiului sau a produselor vândute trebuie, autorizația trebuie înnoită în maximum 30 de zile.
Legea 310/2024, publicată în Monitorul Oficial nr.1.236 din 2024, completează Ordonanța Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor și serviciilor de piață. Prin ordonanța din 2000 se stabilea că
- „Exercitarea activității de comercializare în zone publice este supusă acordului autorităților administrațiilor publice locale sau ale sectoarelor municipiului București, după caz, cu respectarea regulamentelor proprii ale acestora și a planurilor de urbanism”.
- „Comerțul în zone publice se desfășoară în structuri de vânzare cu sediu fix sau ambulant”.
Ce se schimbă
La articolul 6 din Ordonanța Guvernului nr. 99/2000, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alin. (4)—(6), cu următorul cuprins:
- Autorizația inițială este nedeterminată atât timp cât condițiile inițiale nu se schimbă
„Acordul de funcționare este actul administrativ cu caracter individual, prin care se stabilesc condițiile de desfășurare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață, și se emite de către autoritățile administrațiilor publice locale sau ale sectoarelor municipiului București pe raza cărora operatorul economic urmează să își desfășoare activitatea, în structuri de vânzare cu sediu fix, pe perioadă nedeterminată, atât timp cât condițiile inițiale pentru care s-a solicitat acordul de funcționare rămân nemodificate și documentele care constituie dosarul de solicitare a acordului/ autorizației de funcționare sunt valabile”.
- Taxele de autorizare sunt stabilite de consiliile locale
„Taxa de emitere/reînnoire a acordului/autorizației de funcționare se stabilește prin hotărârea consiliului local”.
Schimbarea condițiilor inițiale necesită o nouă autorizare
„Prin excepție de la prevederile alin. (4), în cazul apariției oricăror modificări în tipul de activitate desfășurată sau al schimbării suprafeței structurii de vânzare pentru care s-a solicitat acordul de funcționare sau în cazul expirării documentelor depuse la dosarul constituit în vederea eliberării acordului/autorizației de funcționare, operatorul economic are obligația, în termen de 30 de zile calendaristice de la data începerii activității noi/modificate/expirării documentelor în vederea desfășurării activității, să obțină un nou acord/o nouă autorizație de funcționare”, se mai precizează în noua lege.
În lipsa efectuării acestor demersuri, acordul/autorizația de funcționare se suspendă în mod automat, cu aplicarea sancțiunilor prevăzute la art. 73 pct. 1.”