Practic, dacă îşi declară dependenţa, ei vor apărea într-un registru pe care trebuie să-l ţină administratorii sălilor de jocuri. Aceştia din urmă vor fi obligaţi să nu-i mai primească. Fiecare operator va trebui să păstreze timp de 5 ani baza de date.
În România există 285 de operatori de jocuri de noroc, care au în total circa 70.000 de aparate. Acestă industrie contează enorm în economia României, cu o cifră de afaceri estimată la aproximativ două miliarde de euro.
În 2019, număra peste 42.000 de angajați. În pandemie, au luat avânt și jocurile de noroc online. Un bărbat din patru a jucat cel puțin o dată, în ultimul an, arată un studiu pe această temă. Cei mai mulţi se distrează, însă unii devin dependenți, pierd mulți bani, și își ruinează viața.
În cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc există un serviciu care ar trebui să se ocupe de prevenirea dependenţei și protecţia tinerilor față de această tentație. Are zece posturi, dar numai cinci sunt ocupate.
În baza de date electronică, care trebuie păstrată timp de cinci ani, vor apărea și persoanele indezirabile – adică acei clienți care au provocat daune sălilor de joc. Tot aici, pot fi înscriși și minorii cărora părinții le interzic această activitate. Legea merge la promulgare și va avea nevoie de norme metodologice, pentru a fi aplicată.
Sursa: StirilePROTV