La mai bine de doi ani de la obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, Republica Moldova ajunge, astăzi, 20 octombrie, în fața unui pas istoric: referendumul constituțional în vederea aderării la UE. În cazul în care referendumul va fi validat și cel puțin jumătate dintre moldoveni vor vota pro, integrarea în UE va deveni un „obiectiv strategic”, iar identitatea locuitorilor țării va fi „europeană”.
Miza geopolitică a acestui scrutin este uriașă, chiar dacă Republica Moldova a pus deja un picior în UE și a înțeles beneficiile aderării la blocul comunitar. În 2014 s-a liberalizat regimul de vize cu UE și tot atunci s-a semnat Acordul de Asociere cu UE. În 2016 a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb dintre UE și Republica Moldova, care a reorientat masiv exporturile moldovenești către piața europeană, eliberându-se, astfel, de șantajul economic al Moscovei. Ruptura de piața energetică răsăriteană a fost mai dificilă, dar de mai bine de doi ani regimul de la Chișinău nu mai cumpără gaze de la Gazprom, iar la finalul anului viitor este programată decuplarea de Centrala Electrică de la Cuciurgan, controlată de regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, Republica Moldova urmând a se conecta, prin România, la sistemul energetic al UE.
În mod paradoxal, chiar dacă separatismul transnistrean, întreținut artificial de Rusia, reprezintă una dintre cele mai mari piedici în procesul de aderare, peste 70% din exporturile regiunii erau absorbite de piața europeană în 2023, iar în 2024 s-au ridicat la 80%, semn că gravitația economică a UE relativizează retorica oficială a regimului de la Tiraspol.
Republica Moldova a depus eforturi uriașe pentru a ieși din zona de influență a Rusiei și pentru a diminua liniile interne ale frontului, care au fost și sunt folosite pentru adâncirea unor clivaje etnice și pentru dizolvarea identității naționale. Scrutinul de astăzi nu înseamnă doar fortificarea pro-europeană a Republicii Moldova, ci și desprinderea definitivă de perioada tulbure a tranziției post-sovietice.
Locul Republicii Moldova este pe harta Uniunii Europene.
Foto: Antena3.ro
Leonard Azamfirei