Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat luni, la festivitatea de deschidere a noului an universitar, că prin legea învăţământului promulgată recent se creează mai multă flexibilitate în procesul de învăţământ şi este o măsură de adaptare a nevoile pe care le solicită piaţa.
„Noua lege a învăţământului superior din România, care a intrat deja în vigoare, va aduce transformări importante în fiecare universitate. Prin urmare, şi în universitatea noastră deja am început procedurile de alegere a noilor structuri de conducere – Senat, consilii facultate, consilii departamente, dar şi funcţie de conducere individuală – rector, decan, care proces se va încheia în luna aprilie. Dar mai important decât acest lucru este faptul că prin noua lege se creează mai multă flexibilitate procesului de învăţământ, posibilitatea de a crea noi programe de studii, fie prin asociere cu alte universităţi, fie printr-o formare profesională de scurtă durată sau post-universitară, ceea ce până la urmă este o măsură de adaptare la nevoile pe care piaţa le are în acest moment”, a afirmat rectorul dr Leonard Azamfirei.
El a arătat că prin noua lege a crescut şi autonomia universitară, inclusiv cea de natură financiară şi administrativă, care permite universităţilor, în măsura în care au resursele necesare, să investească, să-şi dezvolte baza materială şi să creeze proiecte de dezvoltare pe care să le poată anticipa pentru următorii ani.
„Aşa încât începem anul universitar cu multe preocupări, dar cu convingerea că vom face lucrurile aşa cum trebuie, temeinic, spre binele studenţilor (…) Astăzi, alături de studenţii deja mai mari ai universităţii, intră pe porţile unităţii din Târgu Mureş un număr record de boboci, 3.411 studenţi”, a specificat rectorul UMFST din Târgu Mureş.
Din cei 3.411 de studenţi din anul I, 2.376 sunt la programe de licenţă (din care 98 la Bistriţa şi 195 la extensia din Hamburg), însumând 42 programe de studiu, iar 1.035 studenţi sunt în anul I la cele 30 de programe de masterat.
Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş are peste 12.000 de studenţi. AGERPRES