România se pregătește anul acesta pentru a treia ediție a Zilei de Curățenie Națională. În data de 12 mai, cel mai mare proiect de voluntariat implementat vreodată în România va fi reluat, iar câteva sute de mii de voluntari vor ieși din nou la curățenie. 2012 e totodată un an special pentru proiectul care are ca țară de origine Estonia. Anul acesta 85 de țări din întreaga lume vor derula astfel de proiecte naționale în intervalul 24 martie – 25 septembrie. Pe data de 12 mai, odată cu România, acțiuni similare se vor organiza în Republica Moldova, Turcia și Bulgaria. Toate vor sta sub umbrela „Let’s Do It, World!”.
Anul acesta
În 2010 și 2011, primele două ediții ale derulării în România, peste 500.000 de voluntari au ieșit la curățenie, în total fiind colectați peste 1,3 milioane de saci de deșeuri. Raportat la țările care au implementat sau vor implementa proiectul, România este cea mai mare țară din comunitatea „Let’s Do It, World!”.
Anul acesta, acțiunea de curățenie națională va îmbrăca o nouă formă: în fiecare județ vor fi propuse și alese zonele în care se va face curățenie, fiecare locuitor al țării având astfel posibilitatea de a propune și a vota zona pe care și-o dorește curată. Numărul de zone din fiecare județ va fi stabilit în funcție de zonele propusede propuneri, dar și de resursele locale. Mai multe detalii legate de regulamentul de derulare din acest anal programului vor fi disponibile la adresa de internet www.letsdoitromania.ro.
Obiectivul acțiunii din acest an este creșterea procentului de reciclare al deșeurilor colectate la 30% din numărul de saci colectați, de la 26% cât a fost în 2011 și 17% în 2010. Pe lângă ziua propriu-zisă de curățenie, programată pe 12 mai, anul acesta echipa de coordonare și-a propus și alte inițiative, cum ar fi Registrul Național al Deșeurilor, 0 deșeuri și Let’s Train It. Mai multe detalii despre acestea vor fi anunțate în următoarele luni.
În Mureș
Anul trecut, la Ziua de Curățenie Națională au fost mobilizați peste 4.100 de voluntari, iar în total au fost colectați 11.773 de saci de deșeuri. Cifrele sunt simțitor mai mari față de 2010, când 3.000 de voluntari au ieșit la curățenie, reușind să colecteze aproximativ 8.000 de saci. În ambele ediții, Mobilizarea mai mare din județul Mureș s-a produs în bună măsură grație parteneriatului cu Ministerul Mediului, Jandarmeria Română, Penitenciarul Tîrgu-Mureș, Prefectura Mureș și cu Ministerul Educației. Un mare ajutor au dat atunci Direcția Silvică Mureș și Administrația Bazinală de Apă Mureș. De asemenea, au pus umărul financiar sau cu echipe consistente de voluntari companiile locale Real, Sandoz, Renania, Euro Car Trading – dealer Toyota și Promenada Mall.
Cătălin Hegheș