20 de blocuri din municipiu vor fi reabilitate termic. Valoarea investiţiei a fost calculată conform standardelor de cost de la nivel naţional, afirmă reprezentanţii primăriei. Este dublă, crede în continuare consilierul local UDMR, Makkai Gergely. Contrele nu mai apar atunci când aleşii locali votează proiecte de hotărâre care sunt în avantajul lor. A consilierilor opoziţiei. Despre ultima şedinţă de CL, aflaţi mai jos.
Să începem uşor
Primul punct pe care aleşii locali l-au dezbătut se referă la demararea procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică a imobilului de pe strada Baladei nr. 1. Executivul a înaintat acest proiect de hotărâre pentru a moderniza intersecţia străzilor Libertăţii – Cuza Vodă şi George Enescu. Proiectul privind lărgirea acestei intersecţii este vechi, la un moment dat autorităţile locale intenţionau să demoleze o parte din imobilul care găzduieşte Gimnaziul Europa şi mai toate clădirile cu număr impar de pe strada Baladei. Momentan, din proiect a mai rămas doar modernizarea intersecţiei prin construirea unui aşa-numit sens giratoriu. În vederea realizării acestuia, aleşii au votat ca proprietarii barului aflat la nr. 1 să fie despăgubiţi cu suma de 56.000 de euro. Proprietarii, dacă acceptă această ofertă, vor avea depuşi banii în cont în 15 zile, termen calculat de la adoptarea hotărârii.
15.000 de lei, un apartament reabilitat
În ciuda scandalului din urmă cu o lună în ceea ce priveşte reabilitarea termică a blocurilor, aleşii locali au aprobat includerea în programul finanţat 80% de la bugetul de stat şi bugetul local, prin grija contribuabililor care îşi plătesc taxele şi impozitele, a altor 20 de blocuri, cu 748 de apartamente. Valoarea investiţiei va fi de 11,385 de milioane de lei, adică 15.200 de lei per apartament. Nu comentăm cum a fost calculată suprafaţă utilă, cu toate că a fi fost mult mai interesant să aflăm suprafaţa exactă a ferestrelor şi a pereţilor exteriori ce vor fi izolaţi. Şi a uşii de la intrarea în bloc, unul dintre argumentele amuzante pe care le-am citit în răspunsul la interpelarea adresată de către consilierul Makkai Gergely în şedinţa în plen din 23 februarie. Altfel spus, angajaţii Primăriei vor să ne convingă că la un bloc de 10 etaje, care are să spunem înălţimea de 30 de metri, vor avea de reabilitat un imobil cu o lăţime de 100 de metri. Bloc pe care aşteptăm cu mult interes să ni-l arate angajaţii Primăriei pentru că nu am reuşit să obţinem mai mult de 25 de metri pe latura mai mare a blocului. În fine, poate nu ne pricepem la matematică. Apoi adunând toate costurile explicate de către reprezentanţii Primăriei, plus cele referitoare la tâmplăria PVC şi geamurile termopan, luând în considerare suprafaţa utilă enunţată de către aceiaşi, nu am reuşit să atingem suma enunţată. Dar să nu ne mai batem capul şi să ne întrebăm retoric de ce ne-am mira în condiţiile în care aceleaşi firme lucrează şi ele oferă aceste preţuri? Aceasta este doar la o analiză succintă, nu vrem să ne gândim ce ar însemna să luăm fiecare bloc în parte, să vedem preţurile la firme şi aşa mai departe.
Afişaj electoral gratuit
Aleşii locali au votat fără comentarii proiectul de hotărâre în regim de urgenţă privind scutirea taxelor de afişaj, a acţiunilor de distribuire de pliante, fluturaşi şi alte materiale electorale, ocuparea domeniului public/privat cu amenajări provizorii, precum şi de traversare a domeniului public sau privat al municipiului Tîrgu-Mureş cu echipaje mobile cu ocazia acţiunilor electorale pe anul 2012. Altfel spus, dacă orice persoană fizică, firmă sau organizaţie neguvernamentală plăteşte bani grei pentru a amplasa un pitic publicitar, firmă luminoasă, panou publicitar, a lipi afişe, a împărţi fluturaşi etc., partidele politice şi candidaţii independenţi vor avea, din nou, regim special, beneficiind de gratuitate, pe sistemul discriminării pozitive.
Bineînţeles, niciun consilier nu a considerat că a obţinut acest avantaj în dispreţul contribuabilului târgumureşean. „Cel mai normal şi logic era să adoptăm această hotărâre pentru că nu este normal să găsim afişe pe stâlpi, nu este normal să găsim afişe în casa scărilor, nu este normal să ne trezim iarăşi cu acele cutii poştale pline de informaţii”, a declarat Claudiu Maior, viceprimarul PD-L al municipiului Tîrgu-Mureş. Nici aleşii locali ai UDMR nu au contestat acest proiect şi nici consilierii opoziţiei care, simţind că astfel sunt la egalitate cu partidele Puterii. „Fiind perioada asta de recesiune e benefic că partidele sunt scutite pentru plata acestor materiale de afişaj”, ne-a explicat consilierul local social-democrat Lucian Loghin.
Oraşul unde zgomotul e insuportabil?!
Dacă nu s-ar fi încurcat rolele cu ATV-urile în acelaşi proiect de hotărâre, astăzi am avea interdicţie să mai trecem prin vreun parc mulţumită deosebitei griji a Primăriei. În afară că singurele piste de biciclete sunt hăt pe Libertăţii, respectiv pe Podeni – unde rişti să-ţi frângi gâtul atât de profesionist a fost construită -, iar pentru role doar în parcul din Aleea Carpaţi, reprezentanţii Executivului s-au gândit să restrângă şi mai mult posibilitatea pasionaţilor de bicicletă sau role de a se bucura de acest hobby. Din fericire, intenţia a fost blocată pe moment, dar cu siguranţă nu va mai dura mult până va fi pusă în aplicare. Că … locuitorii nu mai suportă zgomotul făcut de acestea?!
Ligia Voro