Grupul de Comunicare Strategică a trecut, printre cei 285 de români decedați până pe 10 aprilie, unele ”comorbidități” care nu fac pe nimeni mai vulnerabil în lupta cu COVID-19. Așa românii au ajuns să moară din cauza coronavirusului, dar favorizat de surzenie, glaucom, bolilor psihice sau a „accidentelor casnice”.
Ziarul Libertatea a introdus în graficul comorbiditatilor toate afecțiunile preexistente raportate de autoritățile române. Mare parte din pacienți sufereau de două sau mai multe afecțiuni. Libertatea a extras din lista decedaților de coronavirus cele mai comune boli de care sufereau aceștia, dar și afecțiuni surpriză, trecute de autoritățile române drept „comorbidități”, deși nu au nicio legătură cu capacitatea organismului de a lupta cu infecția de COVID-19. Vârsta medie a pacientului român decedat de coronavirus este 66,3 ani. De altfel, vârsta înaintată s-a dovedit să fie cel mai important factor de risc. Majoritatea decedaților la nivel mondial avea peste 65 de ani.
Comorbiditate: accident casnic
Însă, printre „comorbiditățile” anunțate de autoritățile române apar și afecțiuni care nu reprezintă în niciun caz factori de risc în fața coronavirusului. Grupul de Comunicare Strategică publică întregul istoric medical al morților de COVID-19, așa că ne trezim cu „comorbidități” precum boli psihice, schizofrenie, demență, Parkinson ori Alzheimer. Un român are drept comorbiditate un „accident casnic”, deși nu se precizează ce parte a corpului și-a accidentat înainte de a muri de COVID-19. Alți doi au avut fracturi și toți atâția aveau picioare amputate.
De asemenea, printre afecțiunile trecute drept comorbidități apar și bolile psihice pentru doi decedați, schizofrenia pentru un altul. De asemenea, șapte aveau demență, doi Alzheimer și cinci Parkinson.
Citeşte întreaga ştire: În România, „accidentele casnice” sunt considerate oficial comorbidități pentru decedații de COVID-19. Cum arată „corpul afectat” al românilor