Legile făcute anapoda fac din nou victime
Inspectoratul Școlar Județean Mureș este acuzat că ,,a tăiat” o clasă performantă de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga”, din Reghin.
Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” a înaintat către IȘJ, în urma avizului Consiliului Profesoral și a aprobării Consiliului de Administrație, planul de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018. Ei au cerut: o clasă de științe sociale, o clasă de filologie-bilingv engleză, o clasă de matematică-informatică intensiv engleză, o clasă de științe ale naturii – intensiv engleză/germană, două clase de turism și alimentație publică (una pentru secția română, una pentru secția maghiară), o clasă biprofil – secția maghiară – filologie/științe sociale, o clasă profesională biprofil – tâmplar profesional/operator în prelucrarea semifabricatelor din lemn. În total șapte clase de liceu și o clasă profesională.
Nu s-au cerut clase în plus față de ceea ce s-a solicitat în anul școlar anterior. Din propunerile făcute în anul școlar 2016-2017 li s-a tăiat o clasă de liceu, care a fost înlocuită cu o clasă profesională la secția maghiară, însă li s-a promis că o vor primi înapoi în anul școlar următor.
Ce zice Inspectoratul
În urma ședinței Consiliului de Administrație al IȘJ Mureș s-a luat decizia reducerii unei clase de liceu, clasa de filologie bilingv engleză, deși conform opțiunilor elevilor centralizate și publicate pe site-ul IȘJ Mureș, pentru această specializare există un număr de 50 de elevi care ar dori să fie școlarizați la acest profil.
„Nu este singura școală care a primit un număr mai mic de clase. Este vorba de reglementări la nivel național, aplicate uniform și nu specific. Numărul de elevi de clasa a VIII-a a scăzut drastic. Învățământul teoretic trebuie să se încadreze într-un procent sub 50% la nivelul județului. Nu putem încadra numărul de clase/județ. Am făcut o ofertă, de schimbare de profil”, a declarat inspector general adjunct Ilyés Ildikó.
Consiliul profesoral nu este de acord cu propunerea IȘJ Mureș
Consiliul Profesoral al Liceului Tehnologic „Lucian Blaga”, Reghin cere să se țină cont în realizarea Planului de școlarizare la nivel de județ, de faptul că fundamentarea cifrei de școlarizare la nivel de liceu a ținut cont, pe de o parte de opțiunile elevilor, iar pe de altă parte de posibilitățile reale de realizare a acestor clase. Consiliul nu este de acord cu propunerea IȘJ Mureș de a renunța la ce clasă dorește în locul celei de filologie bilingv engleză, susținând în unanimitate faptul că există suficienți elevi în Reghin și în zonele apropiate, conform datelor transmise de școli, și că din opțiunile elevilor rezultă că există acoperire pentru toate clasele solicitate.
„Dacă în zona Reghin sunt destui elevi, de ce să se desființeze clase aici? De ce fără să fim consultați? De ce împotriva dorinței comunității? Nu suntem nici cifre, nici statistici, nici păpuși – suntem oameni. Și sper să înțeleagă cei care hotărăsc cauza noastră și până la urmă destinele copiilor la IȘJ că dreptatea este de partea noastră. Este al doilea an consecutiv când nu se ține cont de solicitările noastre. Pe ce criterii și raționamente se iau aceste decizii? Există oare un învățământ profesional sau tehnic competitiv care să scoată absolvenți pregătiți sau chiar calificați într-o meserie? Este oare învățământul dual prezent în județul Mureș și susținut de toate părțile interesate: Camera de Industrie și Comerț, agenți economici, M.E.N? Din punctul meu de vedere este formă fără fond, să iasă bine pe hârtie”, a declarat Cristina Drescan, profesor de limba engleză, membru al Consiliului Administrativ.
Primăria și CL Reghin, alături de profesori
Profesorii au cerut sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Reghin în acest demers. ,,Am vorbit la IȘJ, am fost la Prefectură. La nivel de județ sunt cu 400 de copii mai puțini decât anul trecut, Acesta este motivul pentru care se dorește menținerea numărului de clase de anul trecut. Profesorii au susținere deplină din partea noastră. Vom facem lobby pentru această cauză, suntem alături de ei. Dar hotărârea definitivă nu depinde de administrația locală, noi nu avem putere de decizie”, a declarat ec. Maria Precup, primarul municipiului Reghin.
Cadrele didactice precizează că Reghinul are cel mai defavorabil raport între clasele de Teoretic, Tehnologic, Profesional.
Totuşi IȘJ Mureș insistă să taie o clasă de teoretic de la Reghin, deși la Reghin nu există un liceu Teoretic sau Colegiu Naţional! În comparaţie cu localităţile asemănătoare din judeţ, raportul teoretic: tehnologic: profesional se prezintă astfel (situația existentă): Reghin 9 : 6 : 7; Sighişoara 11: 4 : 3; Târnăveni 6 : 3 : 1.
Consecința directă a reducerii acestor clase este faptul că absolvenții claselor a VIII-a reghineni, vor fi nevoiți să opteze pentru liceele din Tîrgu Mureș sau alte orașe, asta în condițiile în care poate ei nu doresc sau nu își permit acest lucru.
„Dacă în zona Reghin sunt destui elevi, de ce să se desființeze clase aici? De ce fără să fim consultați? De ce împotriva dorinței comunității? Nu suntem nici cifre, nici statistici, nici păpuși – suntem oameni”.
Cristina Drescan, profesor de limba engleză
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.