La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, s-a desfășurat, la Tîrgu-Mureş, şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali. Cu această ocazie, liderii UDMT au discutat câteva chestiuni stringente în ceea ce privește organizația și comunitatea pe care le păstoresc.
Kelemen Hunor: ,,Nu acuz justiția”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu doreşte să acuze justiţia în ansamblul ei şi că afirmaţiile făcute de el privind poliţia politică din prezent la adresa unor lideri ai maghiarilor nu reprezintă un atac la adresa justiţiei, ci doar o constatare. ,,În ceea ce priveşte justiţia: sunt câteva decizii, unele definitive, altele nu, care pun sub semnul întrebării prin tot ce am făcut în 22 de ani în politică. Vorbesc de retrocedări, bunurile confiscate de comunişti, vorbesc de drepturile lingvistice, de folosirea simbolurilor comunităţii. Din acest punct de vedere, nu cred că suntem pe un drum bun şi eu nu am acuzat şi nu acuz justiţia în ansamblul ei, că nu se poate şi nu ar fi corect”, a susţinut liderul UDMR.
El a susţinut că dacă drepturile obţinute de maghiari nu se revocă, UDMR nu ar trebui să se teamă, însă permanent se inventează ceva nou şi se încearcă reorganizări care pot însemna o schimbare de situaţie într-o direcţie nedorită.
Procesul Minority SafePack poate fi câștigat
De asemenea, el a adăugat că Uniunea şi Federaţia Europeană a Minorităţilor Naţionale (FUEN) pot câştiga la Curtea Europeană de Justiţie de la Luxembourg procesul împotriva deciziei Comisiei Europene, care a respins înregistrarea iniţiativei cetăţeneşti Minority SafePack.
Reacţia lui Kelemen Hunor a venit pe fondul declaraţiilor avocatului Gyorgy Frunda, făcute de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali (CRU), care susţinea că UDMR şi FUEN nu vor avea şanse de reuşită la Curtea Europeană de Justiţie, întrucât cele prevăzute în iniţiativa cetăţenească nu sunt de competenţa Comisiei Europene.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Borbély László, a arătat la rândul său că într-adevăr, conform Tratatului de la Lisabona, cele prevăzute în Minority SafePack ,,sunt în atribuţia naţională a fiecărei ţări”, nu a Comisiei Europene. ,,Noi de aceea am înaintat această cerinţă şi chiar dacă a fost refuzată, e foarte importantă voinţa populară. Şi atunci analizăm posibilitatea că – chiar dacă nu va fi refuzat sau dacă va fi refuzat, pentru că până în martie vom şti – să pornim totuşi o strângere de semnături să demonstrăm că voinţa nu a maghiarilor, ci a foarte multor minorităţi din UE e ca această problemă să se discute. Şi atunci punem pe masa UE aceste semnături şi probabil va fi obligată cumva să discute cumva, să rediscute chiar şi Tratatul de la Lisabona în ceea ce priveşte drepturile minorităţilor”, a mai afirmat Borbély László.
Carta Limbilor Regionale şi Minoritare – muncă în paralel
Borbély László a mai adăugat că UDMR lucrează la un raport paralel celui elaborat de Guvernul României referitor la respectarea prevederilor Cartei Limbilor Regionale şi Minoritare în România.
,,Nu cunoaştem varianta finală a Guvernului. Noi am atras atenţia în această perioadă că sunt foarte multe instituţii ale statului care nu aplică Carta Limbilor Regionale şi Minoritare aşa cum a fost acceptată de România la acele standarde, aşteptăm evident raportul Guvernului. Avem deja conturat un raport, care dacă va coincide cu cel al Guvernului, nu e niciun fel de problemă, nu avem ce să înaintăm. Dar din informaţiile pe care le avem în urma unui proces mai lung pornind de Departamentul Relaţiilor Interetnice şi a celor implicaţi, e o constatare bazată pe fapte că e o instituţie care nu aplică ceea ce a declarat România şi a acceptat”.
Candidații UDMR la PE, fără Tőkés László și PCM
În ceea ce privește candidații la Parlamentul European, secretarul general al UDMR, Peter Kovács, a declarat că la începutul lunii martie Uniunea va avea lista finală şi că orice candidatură se va face doar sub culorile formaţiunii, fiind exclusă în acest moment o susţinere a lui Tőkés László.
,,Foarte multe elemente din Regulamentul pentru desemnarea candidaţilor la PE au fost preluate de la alegerile precedente, desigur, elementele care sunt incluse şi în legea din România care se referă la alegerile europarlamentare. Decizia privind ordinea pe lista electorală va fi luată în primul pas de către Consiliul Permanent, iar decizia finală aparţine CRU, asta însemnând că la începutul lunii martie vom avea lista finalizată”, a declarat Kovács.
În privinţa altor partide maghiare care ar dori să susţină UDMR în alegerile europarlamentare, Peter Kovács a arătat că vor exista discuţii cu Partidul Civic Maghiar, că UDMR va avea listă proprie la aceste alegeri şi că cine doreşte să candideze o poate face doar devenind membru ale acestei organizaţii.
Tőkés László – trădare
Acesta a precizat că în 2009 UDMR a colaborat cu europarlamentarul Tőkés László, care a fost primul pe lista UDMR şi care ,,în prima zi după alegeri a întors spatele UDMR, asta înseamnă de fapt trădare, la asta s-a referit domnul preşedinte Kelemen Hunor”. ,,În momentul de faţă, exclud varianta ca Tőkés László să fie pe lista UDMR, chiar şi dânsul a afirmat că nu crede în acest lucru”, a mai susţinut secretarul general al UDMR
Ungaria și UDMR
Secretarul general al UDMR, Péter Kovács, a declarat subliniat că Uniunea nu se va implica activ în alegerile generale care vor avea loc în Ungaria anul viitor, însă va oferi consiliere persoanelor cu dublă cetăţenie pentru a se înscrie pe listele electorale ungare.
,,Persoanele cu dublă cetăţenie au drept de vot de anul acesta şi în cazul alegerilor din Ungaria. Pentru asta, trebuie să se înregistreze la autorităţile din Ungaria şi UDMR ajută toţi cetăţenii care vin la noi, la birourile, sediile noastre – putem să-i ajutăm să completeze aceste formulare, prin asta nu spunem că susţinem un partid sau pe celălalt, ci susţinem că dreptul la vot este un drept care trebuie exercitat. Este exclus să avem un parteneriat, noi am spus de fiecare dată că trebuie să avem cu oricare guvern din Ungaria relaţii de parteneriat, relaţii de muncă de zi cu zi, dar nu facem diferenţă între un partid şi celălalt, noi trebuie să colaborăm cu partidul care este la guvernare, oricare ar fi el (…) Nu ne implicăm activ”, a arătat Péter Kovács.
Cristina Vancea