Lintea, cu cele două variante ale sale, verde și roșie, era destul de prezentă în bucătăria românească antebelică și interbelică. După războaiele din secolul trecut, treptat, lintea a cam dispărut din meniurile noastre. Totuși, un oarecare reviriment poate fi semnalat în ultimii 10-20 de ani.
Dacă lintea verde, uscată, se gătește asemănător cu fasolea (trebuie lăsată la înmuiată și fiartă apoi preț de vreo oră, dacă nu mai mult), lintea roșie are avantajul că nu trebuie ținută la înmuiat și se gătește mult mai repede. Ea este un ingredient de bază în bucătăriile din India, Pakistan, Bangladesh sau Sri Lanka. Cam cum sunt cartoful sau ceapa la noi.
”La noi în țară majoritatea e săracă și mănâncă în principal orez cu linte roșie (rice and dahl – n.a.). Lintea e gătită de regulă ca o supă groasă sau ca un sos, care se servește cu orez fiert. Înainte de a pune lintea la fiert, în vasul respectiv se călesc ceapă, usturoi, ghimbir și ardei iute, toate tocate fin. Cei mai nevoiași pun doar ceapă și ardei iute, ghimbirul e destul de scump pentru omul de rând. Apoi, concomitent cu lintea, se adaugă mirodenii: pudră de curry, curcumă, boia, cuișoare, scorțișoară; indienii mai pun garam masala sau pastă de ardei iute. Practic, lista condimentelor care se pot adăugă în supa asta e nelimitată. Dar sunt câteva care nu lipsesc, cum e curcuma sau pudra de curry”, ne-a explicat un student originar din Bangladesh, bucătar la un restaurant în orașul olandez Amersfoort.
”Cei care sunt mai înstăriți, adaugă la fiert, împreună cu lintea, bucăți de carne de pui sau pește. Prezența cărnii în acest fel de mâncare popular e un semn că ai de a face cu o familie mai înstărită decât media”, a completat interlocutorul.
O rețetă de supă de linte roșie, foarte rapidă, pe care am testat-o, conține cca 250 grame de linte roșie, două cepe, 3-4 căței de usturoi, un ardei iute și o bucățică de ghimbir ras. Legumele se călesc în ulei fierbinte până se înmoaie, se adaugă lintea roșie bine spălată și se toarnă aproximativ 1,5 litri de apă fierbinte. Drept condimente am folosit 3 lingurițe de pudră de curry, una de boia dulce, 3-4 cuișoare, sare și piper. Supa a fost gata în aproximativ 20 de minute. O puteți face cât de consistentă sau de fluidă doriți, adăugând mai multă sau mai puțină apă.
Se poate servi și cu pâine, și cu lipii pe care le puteți face acasă sau cumpăra din magazine. Cu orez nu am încercat încă.
sursa foto: Facebook/Food tasty recipe