Lideri din economia privată sunt profund îngrijorați de lipsa de predictibilitate și transparență cu care Guvernul României ia decizii și atrag atenția că deteriorarea mediului de afaceri face ca investițiile să scadă mai accelerat decât au făcut-o în prima parte a anului 2013. Potrivit Barometrului Bunei Guvernări (ediția 5 – aprilie-iunie 2013), 83% din antreprenorii si mangerii respondenți consideră că deciziile luate de autorități nu sunt predictibile, iar 70% sunt nemulțumiți de transparența Guvernului. Consecința imediată este deja vizibilă – investițiile au scăzut în primul semestru al anului, potrivit Prognozei de toamnă publicată săptămâna trecută de Comisia Europeană. “Lipsa de coerență cu care guvernanții iau decizii ne afectează puternic încrederea în existența unei minime strategii economice la nivel național. Ca oameni cu grija bugetelor de salarii pentru mii de oameni, nu mai putem fi siguri de nimic, nici măcar pentru următoarele trei luni. Permanent avem surprize despre noi modificări ale legislației și, de cele mai multe ori, ne sporesc grijile. Planurile de investiții ne sunt date peste cap și România pierde locuri de muncă”, a declarat Mihail Marcu, președintele Fundației Romanian Business Leaders.
Lipsa de predictibilitate fiscală
Cel mai recent exemplu este noul val de impozite și taxe anunțate în ultima vreme de Guvernul României, după creșterile de fiscalitate impuse deja în legislație fără o consultare prealabilă și transparentă cu mediul de afaceri. Romanian Business Leaders atrage atenția că astfel de decizii agravează povara fiscală pentru contribuabilii români și solicită Guvernului și Ministerului Finanțelor Publice să combată evaziunea fiscală si să accelereze reforma ANAF. Este răspunderea acestor instituții să ridice gradul de conformare a contribuabililor. Măsurile trebuie să fie realiste și transparente. Consultarea mediului de afaceri i-ar ajuta real pe guvernanți în elaborarea acestor măsuri.
Lipsa de coerență și consistență cu care sunt adoptate măsurile cu caracter fiscal sunt grave: scad competitivitatea și atractivitatea României pentru investitori și devine tot mai dificil pentru afacerile existente să-și planifice activitatea.
Barometrul Bunei Guvernări
A cincea ediție a cercetării Barometrul Bunei Guvernări marchează cele mai slabe rezultate de performanță ale Guvernului și principalelor sale ministere, din ultimii aproape doi ani. Din punctul de vedere al comunității de afaceri, Guvernul folosește ineficient resursele (76% dintre liderii din business nu au încredere în felul în care este cheltuit banul public) și nu dovedește transparență în comunicarea cu mediul de afaceri (nivelul de nemulțumire atinge un nivel record de 70%).
Percepția generală a liderilor de business despre calitatea mediului de afaceri este negativă. Aproape jumătate (47%) din oamenii de afaceri spun că, față de 2012, condițiile pentru a face business în România s-au deteriorat. În același timp, pentru 44% dintre ei calitatea colaborării cu autoritățile s-a deteriorat. “Rezultatele cercetării aferente perioadei aprilie-iunie 2013 sunt cele mai slabe înregistrate în ultimii doi ani și sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât vin pe fondul unui context mai stabil decât în anul electoral 2012”, a declarat Dragoș Roșca, membru al Consiliului Director al Fundației Romanian Business Leaders și coordonatorul proiectului Barometrul Bunei Guvernări. Pe de altă parte, rezultatele ediției 5 a cercetării demonstrează că autoritățile care sunt deschise să comunice cu mediul de afaceri consemnează rezultate mai bune decât cele care rămân impasibile la propunerile de dialog venite din partea mediului privat de business.
Studiul Barometrul Bunei Guvernări aferent trimestrului II din 2013 (ediția 5) a fost realizat de Fundația Romanian Business Leaders cu sprijinul GfK România în perioada 26 septembrie – 23 octombrie 2013, pe un eșantion de 112 lideri din business.
Sursa: Romanian Business Leaders