Loboda este una dintre buruienile de leac bine cunoscute încă din Antichitate. Poate crește spontan în grădina ta sau la marginea livezilor și se consumă primăvară, când frunzele ei sunt moi și fragede.
Loboda este una dintre cele mai bune plante de leac, folosită în hrana oamenilor simpli din cele mai vechi timpuri. Moșii și strămoșii noștri mâncau adesea ciorbe acre cu lobodă sau tocănițe sănătoase cu verdețuri, din care loboda nu lipsea primăvara. Fierturile de lobodă erau folosite adesea pentru durerile de stomac, pentru diaree, pentru guturai și răceală, pentru bolile plămânilor, dar și extern pentru tratarea unor bube și eczeme.
Poate fi semănată din semințe, pe care le poți recolta la sfârșitul verii. Semințele rezistă bine peste iarnă în sol și germinează primăvara spre sfârșitul lunii martie. Planta matură crește înaltă și poate avea culoarea mov sau verde, așa cum frunzele și florile ei pot fi și ele mov sau verzi. Dar frunzele sunt cele care se consumă și acestea trebuie culese cât planta este încă foarte fragedă, la câteva zile după ce a răsărit.
Citeşte întreaga ştire: Loboda – beneficii și proprietăți. Cum folosești loboda în rețete
Loboda – beneficii și proprietăți
Category: Stirile Punctul