Peste 11 milioane de lei sunt disponibili în acest an pentru realizarea lucrărilor de cadastru, în peste un sfert din localitățile județului, potivit noului șef al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș, Marcel Grigore.
Instituția Prefectului – Județul Mureș și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Mureș au organizat luni o ședință de instruire cu primarii și secretarii unităților administrativ-teritoriale din județ, discuțiile vizând implementarea Programului Național de Cadastru și Carte Funciară și la recunoașterea de către unitățile administrativ teritoriale a extraselor de carte funciară pentru informare on-line.
Potrivit șefului OCPI Mureș, Marcel Grigore, în programul de cadastru din acest an sunt cuprinse un număr de 84 de unități administrativ-teritoriale, din cele 102 existente în județ, valoarea alocațiilor de la buget ridicându-se la peste 11 milioane de lei. Banii se pot însă pierde dacă nu se găsește un prestator autorizat care să realizeze lucrările, în termen de 60 de zile de la semnarea contractului de finanțare între primărie și Oficiul de Cadastru, a subliniat șeful OCPI Mureș.
“În acest an fost alocate fonduri de peste 11 milioane de lei, pentru 84 de unități administrativ-teritoriale care au solicitat fonduri pentru a realiza acest program. În ce privește calendarul pentru finanțarea din 2019, pot să vă spun că, odată semnat contractul de finanțare între primărie și Oficiul de Cadastru, primăria are ca termen 60 de zile să identifice o persoană autorizată să realizeze lucrări de cadastru și să semneze contractul de finanțare, urmând ca lucrările de cadastru, pe sectoarele selectate, să se finalizeze în termen de 18 luni de la data semnării contractului de finanțare. Primăriile trebuie să se preocupe de încheierea contractului de prestări servicii, având finanțarea asigurată de la ANCPI, în termen de 60 de zile de la data semnării contractului de finanțare, în caz contrar suma se pierde”, a precizat acesta.
Șeful OCPI Mureș a arătat că se va recurge la procedura de achiziție directă a prestatorilor. Chestionat cu privire la problema ridicată de primarii și secretarii din județ, privind interesul scăzut al prestatorilor autorizați pentru realizarea lucrărilor de cadastru, având în vedere tarifele destul de mici, Marcel Grigore a arătat că tarifele au fost stabilite prin lege, unitar.
“Prețul inițial a fost de 60 de lei pe imobil, pe carte funciară deschisă, a fost indexat anul trecut cu un indice în funcție de relief, astfel că în județul Mureș avem 3 categorii de prețuri – 69 de lei, 81 de lei și 102 de lei pe imobil, în funcței de relief, iar în perioada următoare legea va fi modificată, astfel încât să se adauge și TVA la acest preț”, a mai spus el.
Potrivit șefului OCPI Mureș, există un interes general al primarilor pentru realizarea acestor lucrări și chiar posibilități legale pentru o eventuală suplimentare a sumelor pentru cadastru, prin cofinanțare de la bugetul local, dacă există disponibil, și chiar din sponsorizări. Pentru lucrările de cadastrare din fonduri guvernamentale, au prioritate terenurile agricole din extravilan și în special cele de pe traseul exproprierilor pentru lucrări de infrastructură, în Mureș fiind vorba de traseul viitoarei autostrăzi și cel al DN15 Târgu Mureș – Reghin – Sărățel, care va fi modernizat, a mai arătat șeful OCPI Mureș. (EG)