În fiecare an, în preajma sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul, localnicii din comuna Lunca Tecii organizează Balul Ionilor, un eveniment unic în judeţul Mureş prin modul de păstrare a aceste tradiţii populare.
Balul Ionilor începe cu tradiţionala paradă a călăreţilor care, după un scenariu păstrat din vechime, anunţă locuitorii din toate satele comunei – Sântu, Frunzeni, Băiţa, Logig şi Lunca Tecii – să vină la bal.
Tinerii călăreţi sunt întâmpinaţi în mijlocul satului Lunca Tecii de către un staroste, care le urează, în versuri, bun venit şi le trasează sarcinile pe care le au de urmat până la ora balului: „Măi feciori, măi, faini gătaţi/Pe cai mândri şerşelaţi (ţesălaţi, n.r.)/Bine că ne întâlnim/Că e vremea să pornim/Bine că ne adunăm/Că îi vremea să plecăm/Ş-un An Nou cu bucurie/La tot omul să urăm!/Da’nainte a pleca/ Musai de a închina/ Un jinars bun de prună/Din astă ploscă bătrână!”.
Alaiul pleacă apoi să anunţe fiecare sătean, îi îndeamnă pe toţi să se îmbrace în port popular şi să meargă la bal. Călăreţii sunt întâmpinaţi, în general, de către cei care au câte un Ion, Ioan sau Ioana în familie, care le oferă ţiucă şi vin fiert.
Bineînţeles că între invitaţi este şi primarul comunei, căruia i se adresează invitaţia chiar în faţa Primăriei: „Azi cu călăreţi venim/ Un an bun să vă dorim/ Şi la bal să vă poftim! Şi venim la Primărie/ Ca toată lumea să ştie că azi steagurile-s în soare/ Şi la Luca-i sărbătoare!”
În timpul obiceiului, şeful călăreţilor trebuie să îşi dovedească vitejia luând, din mersul calului, colacul de pe o găleată cu apă. Dacă nu poate să ia colacul şi, în acelaşi timp, să răstoarne găleata, va fi udat cu apa din găleată.
În tot acest timp, caii au legat la căpăstru câte un colac.
După lansarea invitaţiilor la bal şi după actul de vitejie al căpeteniei călăreţilor, sătenii îmbrăcaţi în port popular, cu pălinca şi colacul în frunte, se adună în faţa Primăriei să cinstească Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, iar apoi participă la Balul Ionilor.
De obicei la acest bal participă între 250 şi 300 de persoane.
În judeţul Mureş mai sunt organizate Baluri ale Ionilor, cum ar fi Rîciu şi Bistra Mureşului, însă doar cel din Lunca Tecii mai păstrează tradiţiile.
AGERPRES
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.