Salina Slanic, din statiunea cu acelasi nume din Prahova, setine cateva superlative speciale.
Salina este cea mai mare din Europa ca dimensiuni, volumul de sare exacavata fiind de 2.9 milioane de metri cubi, si detine cel mai pur aer de pe planeta, lipsit aproape complet de radiatii si poluare.
Aflata la aproximativ 100 de kilometri de Bucuresti si 44 km de Ploiesti, statiunea Slanic este o destinatie recunoscuta pentru activitatea balneoturistica inca din anul 1853, cand a fost declarata statiune turistica de interes national.
Printre superlativele Salinei Slanic, cel mai important obiectiv turistic, dar si de sanatate din statiune, se numara un volum imens de sare excavata, care a dus la crearea unor cavitati cu volume gigantice, respectiv 14 camere cu profil trapezoidal avand circa 80.000 de metri patrati.
Despre salina Slănic din Prahova se spune că are cel mai pur aer din lume, acesta fiind motivul principal pentru care o cură în mina de sare este recomandată în special în profilaxia bolilor aparatului respirator. Cu o temperatura constantă de 12-13 grade Celsius pe tot parcursul anului, cu o umiditate de 50%, cu o compoziţie a aerului bogat în ioni de sodiu, şi o presiune atmosferică cu 18-20 mm coloană de mercur mai mare decât cea de la suprafaţa solului, lipsa factorilor alergeni crează un microclimat special constituind un mijloc natural de tratare a afecţiunilor respiratorii.
Cei mai mulţi medici care se interesează de salinoterapie spun că o cură într-o salină nu aduce o vindecare miraculoasă, dar beneficiile aerului sărat pot ameliora sau preveni apariţia bolilor astmatice, bronşitice şi alergice. Aerosolii benefici din salinele naturale sunt recomadnate astfel celor care suferă de bronşita asmatiformă, rinite, sinuzite, faringiană, amigdalita, insuficienţă respiratorie etc
Pentru cei care trăiesc într-un mediu murdar, fie că este vorba despre un mare centru urban unde factorii poluanţi sunt la tot pasul, fie că ne referim la un loc de muncă într-o hală de producţie, cel mai bun refugiu pentru o cură de detoxifiere este salina. Este una dintre cele mai bune modalităţi de a ţine departe alergiile respiratorii, din ce în ce mai des întâlnite în rândul persoanelor care locuiesc în marile oraşe.
Cât durează terapia
Pe lângă afecţiunile ce ţin de zona ORL, aerosolii salini sunt benefici pentru nevroze, stress sau stări de oboseală cronică, alte trei afecţiuni întâlnite din ce în ce mai des în rândul populaţiei active din România. Nu există o regulă strictă în ceea ce priveşte durata unei terapii în salină, perioada se stabileşte împreună cu medicul şi în funcţie de afecţiunea fieăcăruia şi de gravitatea acesteia.
Oricum este lesne de înţeles că beneficiile nu vor fi resimţite doar după o scurtă vizită în adâncul pământului, ci va fi nevoie de o cură care să dureze de la o săptămână cu şedinţe de 20-60 de minute pe zi, până la câteva săptămâni.
Hidrokinetoterapia în apă sărată Un cuvânt complicat, dar câte minuni ascunde în spate!
Pactic acest tip de terapie se traduce prin exerciţii în apa sărată încălzită. Apa cu o salinitate ridicată ajută pacientul care suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor să facă mult mai uşor mişcări pe care în mod normal nu le poate face.
La baza de tratament de la Poiana Câmpina, au fost captate izvoare care conţin cea mai sărată apă din ţară, circa 321 g/l. Pe lângă clorura de sodiu (sarea), apa conţine numeroase elemente binefăcătoare: sulfaţi, bicarbonaţi, calciu, magneziu, potasiu, brom, fier.
Nu conţine bioxid de carbon sau hidrogen sulfurat, conform unor studii făcute de un institut de specialitate. Izvoare cu apă sărată cu o concetraţie de sare asemănătoare celei din Poiana Câmpina, se întâlnesc la Sovata – 250 g/l, Ocna Sibiului – 230 g/l sau Ocna Şugatag – 289 g/l. Restul izvoarelor din staţiunile renumite din ţară au o concentraţie de sare sub 150 de g/l. Beneficiile băilor în apă sărată “Trebuie precizat de la bun început că hidrokinetoterapia în bazinele cu apă sărată încălzită nu vindecă, ci ameliorează dizabilităţile pacienţilor sau poate preveni anumite afecţiuni,” susţine Simona Fătulescu, medic specialist în recuperare medicală.
O cură în apa sărată încălzită poate avea un caracter profilactic pentru persoanele care fac un efort fizic susţinut, care au simptome specifice contracturilor musculare, care duc o viaţă foarte activă şi tânjesc după câteva momente de relaxare. În ceea ce priveşte asptectul patologic, hidrokinetoterapia în apă sărată încălzită are o beneficii greu de rezumat în câteva cuvinte şi se adresează în primul rând celor care suferă de afecţiuni ale aparatului locomotor.
sursa adevarul.ro