Directorul general al Azomureş din Târgu Mureş, Josh Zacharias, a declarat, marţi, că în locul turnului de răcire a apei industriale de pe platformă, care urmează să fie demolat prin implozie, săptămâna viitoare, se va construi un parc fotovoltaic care va schimba profilul energetic al companiei prin folosirea energiei verzi în procesul de producţie.
„În ultimii zece ani, Azomureş a fost într-o perioadă de schimbări extraordinare, parţial pentru a fi în conformitate cu legislaţia Uniunii Europene, Green Deal şi, mai important, pentru a ne ridica standardele şi pentru a ne îmbunătăţi amprenta asupra lumii. Această activitate continuă, în special ultimii doi ani au fost foarte, foarte dificili pentru afacere, aşa cum ştiţi cu toţii. Dar ne-am păstrat toţi angajaţii în această perioadă pentru a continua să facem proiectele de care avem nevoie pentru a supravieţui în viitor. Acest proiect este cumva un simbol al acestui lucru. Dărâmăm o clădire pe care o puteţi vedea, din beton, asta nu este un lucru foarte bun şi o vom pune de-a lungul marginii din spate. În cele din urmă, facem un proiect pentru a avea celule fotovoltaice care să ne schimbe profilul energetic şi să ne îndreptăm puţin mai mult către energia verde”, a declarat Josh Zacharias, într-o conferinţă de presă.
Potrivit directorului general, locul eliberat de turnul de răcire, care are o înălţime de 55 metri, cu un diametru de bază de 47 metri, respectiv 21 metri la coronament, existe proiecte pentru noi instalaţii.
În plus, a anunţat Josh Zacharias, Azomureş intenţionează să reia o parte a producţiei de îngrăşăminte pentru agricultură, însă nu a fost stabilit un termen exact.
„Acest loc devine o zonă în care putem începe să luăm în considerare noi instalaţii şi practic devine trecutul care face loc viitorului pe acest sit. Aşa că mai trebuie să traversăm perioada dificilă adusă acum de războiul din Ucraina şi apoi am avut o criză energetică care a urmat. Dar suntem foarte optimişti că chiar şi în lunile următoare sperăm că putem reporni producţia într-o anumită măsură. Nu suntem pregătiţi să facem un anunţ oficial în acest sens, dar ne apropiem din ce în ce mai mult şi începem cu adevărat să ne pregătim pentru asta”, a susţinut Josh Zacharias.
Turnul ce urmează să fie scos definitiv din funcţiune nu mai este utilizat de aproximativ 15 ani, întrucât faţă de construcţia iniţială a platformei au fost realizate şi alte soluţii de răcire a apelor industriale folosite în procesul tehnologic.
Specialiştii prezenţi la faţa locului au precizat că demolarea turnului prin împuşcare cu dinamită este metoda cea mai eficientă pentru demolarea sigură a structurilor mai mari.
Demolarea este programată în data de 28 septembrie 2023, în jurul orei 18,00, în funcţie de condiţiile meteo din ziua respectivă, iar direcţia de cădere a construcţiei va fi către incinta Azomureş.
„Turnurile au fost construite în anii 60 au fost construite în prima etapă de dezvoltare a companiei Azomureş. Ele au deservit primele fabrici, adică Amoniac I, Acid I şi Azotat I. Ulterior, în următoarele etape de dezvoltare a Azomureş s-au construit alte fabrici de Amoniac, Amoniac II, III şi IV, Acid II, III şi IV şi, în timp, la sfârşitul anilor 80 începutul anilor 90, instalaţiile Acid I şi Amoniac I au fost scoase din funcţiune. De atunci necesarul de apă de la aceste turnuri de răcire a fost mai mic, ele deservind doar instalaţiile a Azotat I, II şi Acid II. Turnurile se folosesc pentru răcirea proceselor industriale în cadrul unui proces de producţie. Există foarte multe fenomene cu degajare sau eliberare de căldură în cadrul procesului tehnologic. Sunt schimburi de căldură între aceste faze de proces, dar în majoritatea instalaţiilor există o căldură reziduală care nu poate fi recuperată în proces şi ea trebuie eliminată. Pentru aceasta folosim aceste turnuri de răcire”, a arătat directorul Uzinei Chimice din Azomureş, Ovidiu Crăciun.
Acesta a spus că pe platforma Azomureş sunt două tipuri de turnuri de răcire.
„Sunt aceste trei turnuri cu tiraj natural. Ele au o construcţie destul de masivă, au o înălţime de 54,5 metri pentru celelalte instalaţii ulterior s-au construit turnuri cu tiraj forţat. Ele sunt mult mai mici ca înălţime şi avem undeva 20 de astfel de turnuri construite pe platformă în timp. Da, în perioada de dezvoltare a companiei practic folosim apă, acea apă industrială care este recirculată prin instalaţie”, a precizat Crăciun.
Reprezentantul Companiei de Demolări Industriale, Miklos Levente, a precizat că turnul va fi distrus în 8-9 secunde.
„Folosim în jur de 60 kg de explozibil care vor fi plasate în aproximativ 900 de găuri de mină de diferite adâncimi cu diferite cantităţi de explozibil. Perioada de demolare de la primul prima secundă până colapsul total al turnului o să fie în jur de 8-9 secunde, în funcţie de cum se va rupe şi se va tasa în cădere. Înălţimea turnului este de 55 m diametru la bază 47 m. Picioarele de susţinere a turnului vor fi perforate pe circa 60% din circumferinţa lui pentru a permite şi a-i da direcţia de cădere. Protecţiile folosite pentru a proteja clădirile din jur şi vecinătăţile vor fi diferite, multiple plase de sârmă, plasă geotextil, plasă sudată, baloţi de paie, schele metalice montate peste care venim cu plasă geotextil şi în felul acesta o să încercăm să reducem cât mai mult praful. Unda seismică care se va propaga va fi atenuată cu acest mal de pământ, umplutură de pământ, iar pentru vecinătăţile din spate către calea ferată şi drumul naţional. În spate vom construi un pat de pământ, un fel de dig care să oprească, suflul de aer care se va propaga în momentul căderii turnului”, a spus Miklos Levente.
Celelalte două turnuri mari de răcire vor rămâne pe amplasamentul actual, deoarece sunt încă operaţionale.
Pe lângă firma specializată în demolarea construcţiilor prin implozie, la faţa locului sunt în permanenţă reprezentaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş şi Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş. AGERPRES