Cercetătorul Ioan Eugen Man a anunţat, marţi, reeditarea în ediţie color a unei lucrări unice la nivel naţional, ‘Biserici de lemn din judeţul Mureş’, care cuprinde planşe şi proiecte tehnice ale celor 65 de bisericuţe de lemn din judeţul Mureş, majoritatea aflate în patrimoniul cultural naţional.
Potrivit cercetătorului, pe lângă planşe şi fotografii lucrarea cuprinde texte din arhive şi o serie de studii de specialitate, inclusiv despre cele 10 biserici de lemn aflate într-o stare extrem de proastă sau care deja au dispărut, cum ar fi Biserica Sfânta Maria din Band, Biserica Cuvioasa Paraschieva din Cecălaca, Biserica Sânta Treime din Logig, Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Oroiu, Bisericile Cuvioasa Paraschieva şi Sfântul Nicolae din Valea Largă.
Man a precizat că, din fericire, Biserica Adormirea Maicii Domnului din Trei Sate a fost demolată, dar a fost reconstruită la forma iniţială, fiind înlocuită structura de lemn cu una de cărămidă, însă s-au folosit frontul din lemn cu pridvor şi ferestrele originale.
În privinţa situaţiei actuale a bisericilor de lemn din judeţul Mureş, Ioan Eugen Man a spus că este ‘destul de nefericită’ şi că există bisericuţe aflate pe punctul de a se prăbuşi, cum sunt cele din Troiţa şi Cheţani.
‘Dacă nu vor fi reparate în viitorul apropiat, pur şi simplu şi acestea se vor prăbuşi, pentru că acoperişul, aici e marea problemă, este pur şi simplu distrus de intemperii. Se ştie că şindrila este un material perisabil şi în câţiva ani poate să dispară dacă nu este întreţinută’, a arătat Ioan Eugen Man.
Şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCPN) Mureş, Nicolae Băciuţ, a arătat că lucrarea este unică la nivel naţional.
‘Man a realizat pentru fiecare biserică în parte toată documentaţia tehnică de aşa manieră încât dacă, Doamne fereşte, o biserică dintre acestea ar dispărea, ea ar putea fi reconstituită plecând de la baza de date, de documente, planşe, desene, tot, pe care el le-a adunat în carte… Lucrarea eu cred că în această structură este unicat în România’, a susţinut Băciuţ.
Directorul DJCPN Mureş a mai spus că în lucrare sunt cuprinse nu doar biserici monumente istorice, ci şi alte biserici de lemn importante, care din diverse motive nu au fost clasate ca monumente istorice, dar importanţa şi semnificaţia lor nu este de neglijat.
Senatorul PDL Mureş, Marius Paşcan, vicepreşedintele Comisiei pentru cultură, artă şi mijloace de informare în masă din Senat, a declarat recent, pentru Agerpres, că printre proiectele pe care doreşte să le promoveze în actualul său mandat se regăseşte şi elaborarea unei strategii, pe termen scurt, mediu şi lung, de reabilitare a bisericilor de lemn declarate monumente istorice.
Paşcan consideră că aceste monumente sunt ‘mărturii de credinţă, artă şi istorie’ şi că numai în judeţul Mureş sunt peste 60 de astfel de biserici, din care 70% au nevoie de intervenţii de urgenţă pentru reabilitare şi conservare.
AGERPRES