După ce a fost închis în anul 2011, Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant de la Tîrgu-Mureș (IUBCvT), cunoscut și sub denumirea de Institutul Inimii, va fi reînființat, ca urmare a unei decizii luate de Guvern, săptămâna trecută. Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tîrgu-Mureș se va finanța integral din venituri proprii, din contractele încheiate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și din alte surse, în condițiile legii. Patrimoniul pe care l-a avut Institutul înaintea desființării va fi preluat de noua structură. Transplanturile vor începe la începutul lui octombrie. „Am informat Guvernul că, la începutul lunii octombrie, se vor relua transplanturile. Până atunci, trebuie să ne organizăm și să creăm toate condițiile necesare pentru funcționarea în bune condiții a Institutului. Fondurile necesare vor fi asigurate de la bugetul Ministerului Sănătății”, a declarat Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătății.
Funcționarea
Consiliul Judeţean Mureş a adoptat luna trecută (iunie) încuviinţarea stabilirii sediului Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Tîrgu-Mureş în imobilul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş, în care a funcționat și până acum (str. Gh. Marinescu, nr. 50), însă fără personalitate juridică distinctă. Potrivit expunerii de motive, proiectul de hotărâre a intrat în dezbaterea CJ Mureş ca urmare a solicitării formulate de Ministerul Sănătăţii prin adresa nr. EN5542/10.06.2013 şi „luând act de faptul că proiectul de act normativ pentru înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş se află în procedura de avizare interministerială”.
„Cred că România are nevoie de transplant cardiac. De la desfiinţarea Institutului Inimii şi până astăzi, în România nu s-a mai făcut niciun transplant cardiac. Faptul că se reînfiinţează şi CJ Mureş sprijină reînfiinţarea Institutului Inimii… este un semn de normalitate. Tîrgu-Mureşul redevine singurul centru din ţară în care se face transplant cardiac, iar datoria noastră, de cetăţeni ai Mureşului, este aceea de a susţine acest lucru – şi în special performanţa pe care o face Institutul Inimii”, a declarat Ciprian Dobre, preşedintele CJ Mureş.
„Conducerea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş va fi asigurată de un manager şi un comitet director”, au anunţat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, într-un comunicat de presă. Personalul de specialitate medico-sanitar, de cercetare și auxiliar sanitar care își desfășoară activitatea în actualul institut, fără personalitate juridică, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș va fi preluat de structura nou-creată. Personalul tehnic-economic-administrativ și de întreținere va fi asigurat de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, în funcție de normativul de personal în vigoare.
Inimi irosite…
Reînființarea Institutului Inimii vine la scurt timp după ce Președintele Consiliului Științific al Agenției Naționale de Transplant, Radu Deac, declara că, din datele sale, un număr de 55 de corduri – 20 în 2012 și 35 în acest an – au fost irosite, după desființarea IBCvT Tîrgu-Mureș, în 2011.
Însă dr. Victor Zota, coordonator național de transplant, a declarat că nu crede că problema transplanturilor se va rezolva odată cu obținerea statutului de personalitate juridică de către IUBCvT: „Nu știu dacă problema transplantului de cord de la Tîrgu-Mureș va fi rezolvată odată ce institutul va căpăta statutul de unitate sanitară cu personalitate juridică în subordinea Ministerului Sănătății, în condițiile în care atâta timp cât a fost în subordinea Spitalul Clinic Județean de Urgență Tîrgu-Mureș, nu a făcut nicio intervenție de acest fel, deși avea toate condițiile. Când am întrebat medicii de ce nu fac transplant de cord atât cei din București, cât și cei din Tîrgu-Mureș au spus că nu au primitor eligibil cu donatorul”, a spus dr. Zota.
Reacții pro…
O reacție de apreciere a reînființării Institutului Inimii a venit din partea președintelui CJ Mureș, Ciprian Dobre, care a publicat pe pagina proprie de facebook următoarele rândurile, atacând totodată PDL, pe care l-a făcut vinovat de desființarea IUBCvT: „Guvernul României a adoptat hotărârea de reînfiinţare a Institutului Inimii din Tîrgu-Mureş! Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Tîrgu-Mureş şi-a pierdut, în aprilie 2011, personalitatea juridică şi a devenit secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiu, prin hotărârea de atunci a Guvernului Boc. Iată că, după mai bine de doi ani de când PDL a privat judeţul Mureş şi practic întreaga ţară de programul naţional de transplant, acesta se va relua la Tîrgu-Mureş.
Mă bucur că s-a făcut dreptate până la capăt şi că Institutul Inimii are un sediu atribuit recent de Consiliul Judeţean Mureş, chiar dacă cei cinci consilieri PDL au încercat să boicoteze, prin absenţa de la şedinţa CJ, votarea acestui punct de pe ordinea de zi”.
…și reacții contra
În schimb, vicepreşedintele PDL Tîrgu-Mureş, Mihail Poruţiu, a criticat, într-o conferinţă de presă, intenţia de reînfiinţare a Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din municipiu, cu personalitate juridică distinctă şi a cerut USL să renunţe la „isteriile emoţionale” legate de acest institut, considerând că Institutul Inimii ar putea funcționa foarte bine și în cadrul Spitalului Județean: „Le cer public să înceteze să mai transforme o dispută profesională şi administrativă, medicală, într-o isterie politică. Aud lucruri care mă îngrozesc, la televizor, cu ,,inimi aruncate la coş”, pur şi simplu nişte fabulaţii care n-au nicio legătură cu realitatea. Pun o singură întrebare: Guvernul Ponta guvernează din aprilie 2012. Suntem în iunie 2013. Dacă aşa de mare a fost problema cu Institutul Inimii, de ce nu l-au înfiinţat a doua zi, prin HG, dacă asta voiau să facă? […] Inclusiv Raed Arafat le spune, astăzi, că nu e cazul să-l înfiinţeze juridic, pentru că el poate funcţiona foarte bine în cadrul SCJU. Ba mai mult, SCJU are nevoie de o secţie de chirurgie cardiovasculară, pentru a căpăta statutul de spital regional de urgenţă şi calificativul de spital regional de urgenţă. […] Nici profesorul Lucan, de la Cluj, care este promotorul transplantului renal din România, are zeci de mii de transplanturi renale, a făcut primul transplant cred că în 2004 – nu are „Institutul Rinichiului” la Cluj, ci lucrează în cadrul spitalului din Cluj; profesorul Irinel Popescu, de la Bucureşti, care a făcut primul transplant de ficat din România n-a cerut niciodată „Institutul Ficatului”, distinct de clinica unde lucrează; şi, dacă, vreţi un caz local, profesorul Benedek István face la Tîrgu-Mureş transplant medular, fără să aibă nevoie de „Institutul Măduvei” din Tîrgu-Mureş (…) Noi le cerem public să înceteze cu isteria asta, cu „inimi la coş”, cu tot ce înseamnă „Institutul Inimii”, să nu transforme incapacitatea politică şi administrativă a USL de astăzi, să nu o arunce în cârca noastră, că nu ne aparţine”.
Comunicatul de presă prin care Ministerul Sănătății a anunțat reînființarea IUBCvT: Ca urmare a deciziei primului-ministru al României, Victor Ponta, și a Ministrului Sănătății, domnul Eugen Nicolăescu, de a fi reluat cât mai rapid transplantul de inimă în România, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş a fost reînființat.
Având în vedere faptul că Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş are nevoie de condiții speciale pentru reluarea activității de transplant, Guvernul României a luat decizia de a reînfiinţa Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant ca unitate sanitară publică cu personalitate juridică.
Astfel, ieri, 26 iunie 2013, a fost aprobată în şedinţa de Guvern, HOTĂRÂRE privind înfiinţarea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş prin reorganizarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Tîrgu-Mureş.
Institutul se va organiza şi va funcţiona în conformitate cu prevederile Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi va avea ca obiect de activitate furnizarea de servicii medicale de chirurgie cardiovasculară, cardiologie intervenţională și transplant cardiac.
Conducerea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Tîrgu-Mureş va fi asigurată de un manager şi un comitet director.
Titi Dălălău