Deputatul UDMR Kerekes Karoly a declarat joi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că prin decizia Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) de a avea candidaţi proprii s-ar putea întâmpla ca niciun partid maghiar să nu intre în Parlament.
‘Să fie clar acest lucru: nu li se poate interzice (să candideze, n.r.) pentru că partidele pentru ce se înfiinţează? Pentru a participa la alegeri, nu? Dar are această problemă şi altă latură. În cazul nostru, nu e chiar bine această soluţie, pentru că s-ar putea întâmpla ca niciun partid maghiar sa nu intre în Parlament. Deci periclitează de fapt prezenţa reprezentării minorităţii maghiare în Parlamentul României’, a arătat deputatul.
În privinţa accederii în Parlament atât a UDMR, cât şi a PPMT prin varianta pragului alternativ, Kerekes crede că nu ar fi o soluţie prea bună, întrucât dacă maghiarii nu intră în Legislativ într-un număr suficient, nu vor putea avea un grup parlamentar propriu.
‘S-ar putea să se întâmple aşa cum zic ei (să intre şi UDMR şi PPMT, prin prag alternativ, n.r.). Dar dacă nu se vor aduna, adică nu vom reuşi să intrăm în Parlament într-un număr suficient, atunci nu putem forma un grup parlamentar. Şi dacă nu ai grup parlamentar, dacă grupul parlamentar este inexistent, sunt nişte parlamentari, acolo, indiferent că de la PCM sau UDMR… Dacă suma lor nu reprezintă acel număr care este necesar pentru un grup parlamentar, n-ai făcut nimic. Pentru că toate funcţiile în Parlament, influenţa în mersul anumitor lucruri… nu există grup parlamentar, atunci n-ai pe cine delega în acele funcţii’, a spus deputatul UDMR.
În privinţa preconizatei fuziuni dintre Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Civic Maghiar, Kerekes Karoly a arătat că aceasta nu este exclusă şi că numirea liderului PCM, Szasz Jeno în funcţia de şef al Institutului pentru Strategii Naţionale din Ungaria ar fi fost o manevră de îndepărtare a acestuia de la conducerea formaţiunii.
‘Nu este exclusă fuziunea, pentru că eu cred că domnul Szasz Jeno de aceea a primit acea funcţie, ca să fie îndepărtat din fruntea PCM, ca să nu mai creeze probleme. Şi atunci, vor fuziona, dar nu ştiu dacă vor avea timp, anumite proceduri sunt necesare. Dacă vor fi în coaliţie, e nevoie de un anumit prag; pentru fuziune trebuie un Congres, la ambele partide, după aceea să se înţeleagă asupra persoanelor care vor reprezenta în bloc aceste două formaţiuni. Nu e sigur că se va întâmpla această fuziune în curând’, a arătat Kerekes.
AGERPRES