Asociația Prietenii lui Răzvan este una din cele 3 asociații din Tg. Mureș care au câștigat finanțare pentru proiecte în valoare de 25.000 lei fiecare, prin Programul Mol pentru sănătatea copiilor, sprijinit anual de Fundația Pentru Comunitate și MOL România.
Asociația Prietenii lui Răzvan a împlinit anul acesta 5 ani de activitate și cu toate că aveam în vedere viitorul copilului nostru, am înțeles că împreună cu alte familii cu nevoi speciale, recuperarea copilului nostru și a altor copii este mai eficientă într-o comunitate, deoarece terapia de grup, socializarea atât pentru copii, cât și pentru părinți aduce mari beneficii prin furnizarea de terapii specifice si complemetare și pregătirea copiilor pentru viitor, prin urmare, misiunea noastră a căpătat un nou sens, pornind de la nevoile noastre ca familie și la diferite preocupări care pot fi rezolvate cu ajutor specializat, conform priorităților imediate ale copiilor noștri.
Proiectul Magia simțurilor se derulează în perioada ianuarie-aprilie 2022 în locația denumită generic Centrul Delta Therapy Tg. Mureș pentru 25 de copii beneficari direcți și familiile acestora. Proiectul se adresează copiilor cu tulburări alimentare datorate disfuncțiilor senzoriale, asociate sau nu tulburării de spectru autist.
Magia simțurilor este un program pilot de desensibilizare alimentară la nivel senzorial tactil, vizual și olfactiv prin intermediul terapiilor expresive. Copiii pot avea diferite motive pentru care refuză să consume diverse alimente fructe, legume, lactate, alimente preparate termic. O parte din motive pot fi, culoarea alimentului, modul de prezentare, textura alimentului(prea moale sau prea tare) mirosul alimentului poate fi prea puternic sau prea fad, la care se pot adăuga și alte motive la care noi nici nu ne gândim uneori.
Tehnicile prin care se realizează desensibilizarea sunt specifice artterapiei prin aplicarea activităţilor artistice ca modalitate de acceptare și de interacțiune a copilului cu mediul exterior pentru reducerea comportamentelor disruptive și inducerea stării de bine prin desensibilizarea treptată și experimentarea succesului din obținerea produsului finit. Este de preferat să lăsăm copiii să exploreze alimentele, să le cunoască, să le recunoască și să le accepte pe masă chiar dacă nu le consumă, să le atingă atunci când sunt pregătiți și să vadă prin exemplul părinților, că pot fi consumate.
Datorită selectivității alimentare și hiper/hiposensibilitatea la texturi prin acest proiect copiii au ocazia să descopere alimentele prin/sub forma unor activități practice și artistice de picură, modelaj, colaj, prin experiment și tehnici de artterapie care oferă stimulare olfactivă și tactilă.
Fiecare activitate are o temă specifică care să antreneze copiii și să îi facă curioși în a descoperi noi senzații, noi emoții, echipa de implementare având sarcina de a planifica activități personificate uneori nevoilor individuale ale copiilor.
Proiectul Magia simțurilor, are ca parte integrantă și organizarea unor ateliere pentru părinți, atât teoretice, cât și practice, prin care aceștia sunt pregătiți să lucreze acasă cu copiii. Aceste ateliere au ca scop principal cunoașterea cauzelor care determină tulburarea și selectivitatea alimentară la copiii cu disfuncții senzoriale și, implicit, tehnici de intervenție acasă: masaj oral/facial și activități specifice recomandate care să fie continuate și acasă pentru a avea efectele scontate.
Aceste sensibilități senzoriale, refuzul de a consuma anumite alimente, au un efect negativ asupra calității vieții copilului dar și a familiei acestuia.
Datorită rezultatelor frumoase, activitățile desfășurate în cadrul proiectului vor fi extinse și implementate pe tot parcursul anului 2022, tuturor copiilor care primesc recomandarea începerii terapiei psihopedagogice și de integrare senzorială.
Aș dori să mulțumesc pe această cale copiilor beneficiari, care și-au dat voie să simtă și să exprime ceea ce simt, aproape în același mod cum o fac și acasă, părinților care au fost foarte împlicați, fiind atenți la schimbările survenite pe parcursul proiectului și doamnelor terapeut care au lucrat la realizarea și implementarea proiectului, propunând activități interesante și chiar ingenioase, trăind și ele emoții maxime alături de acești copii minunați.
Cu mulțumiri pentru această experiență unică,
Chiorean Mirela, manager de proiect
Munteanu Carmen Ana Maria, coordonator proiect