Preşedintele Tribunalului Mureş, Sonia Deaconescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că magistraţii sunt speriaţi de intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Civilă (CPC) din cauza problemelor tehnice şi materiale cu care se confruntă şi că instanţele vor funcţiona după principiul ‘după noi potopul’. ‘Vom funcţiona după principiul ‘după noi potopul’. Nu este principiul meu, este ceea ce se va întâmpla, va intra în vigoare şi o să încercăm să ne pliem cu resursele pe care le avem pe ceva care este de o anvergură ce ne sperie că ne depăşeşte (…) Suntem cu sufletul la gură în cea ce priveşte nou Cod de Procedură Civilă pentru că am fost absolut bulversaţi (…) Suntem speriaţi, chiar dacă nu intră în vigoare întregul Cod de Procedură Civilă se pare, pentru că prevederile ce ţin de cercetarea cauzelor în cameră de consiliu, să zicem, vor fi amânate pentru că s-a constatat că nu avem logistica necesară, deci nu avem unde să înfiinţăm cameră de consiliu pentru judecători. Dar celelalte prevederi, care vizează o cu totul altă modalitate de înregistrare şi fixare a termenelor de judecată, de păstrare a dosarelor în arhivă acestea intră în vigoare’, a susţinut magistratul.
Sonia Deaconescu a arătat că dacă până acum dosarele erau introduse în calculator, erau repartizate completelor de judecată şi se fixa primul termen de judecată, modalitatea de operare după noul CPC va fi complet diferită, însă pentru adaptarea la noua cerinţă nu există încă un sistem informatic. ‘Acum nu mai există această procedură, acum dosarele se înregistrează, aplicaţia informatică ar trebui să aleagă doar completul, iar până la fixarea primului termen de judecată care se face personal de către judecător există o perioadă intermediară în care se iau măsurile administrative (…) Pentru asta ar fi trebuit să existe sau se lucrează la o aplicaţie ECRIS, care să permită acest lucru, că nu îl facem noi manual. Este total diferit faţă de programul ECRIS pe care îl avem acum, care nu ştie acest mecanism (după noul CPC, n.r.), era conceput pe vechiul Cod de Procedură Civilă. Să vă gândiţi că nu avem încă acea aplicaţie ECRIS. Ideal ar fi fost să o avem, să o testăm pentru că este un program deosebit de complicat, să vedem unde apar disfuncţionalităţi, după ce apar disfuncţionalităţile să vedem unde se poate regla şi când programul este cel puţin probat, o perioadă de o lună-două, să-i dăm drumul la nivelul întregii ţări, pentru că este totuşi CPC’, a susţinut preşedinta Tribunalului Mureş.
Sonia Deaconescu a subliniat că deşi mai sunt 15 zile până la anunţata intrare în vigoare a noului CPC, nu există nici programul ECRIS pentru noul Cod de Procedură Civilă şi nici nu a fost modificat regulamentul de ordine interioară, care aduce numeroase modificări ce ţin de modul de repartizare a dosarelor. ‘Întrucât se schimbă total modul şi viziunea în care se face atribuirea, aceste două instrumente, din care cea mai importantă este aplicaţia ECRIS, lipsesc. Nu ştim când o să vină, dar oricum nu o să avem timp suficient să vedem cum le aplicăm (…) O să ne confruntăm cu multe probleme’, a arătat Sonia Deaconescu, care a precizat că majoritatea problemelor sunt generate de lipsa de fonduri.
AGERPRES