Prin lege, ziua de 1 mai este zi liberă pentru angajați. Nerespectarea zilelor libere legale se sancţionează de către Inspecţia Muncii cu amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei! Excepţie fac unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică. Pentru acestea se vor stabili, prin hotărâre a Guvernului, programe de lucru adecvate, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate. Acestor salariaţi li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Totuși, din câte am auzit din spusele unor cunoscuți, nu toate firmele respectă această obligație. Numeroși angajați sunt obligați să meargă la lucru și de 1 mai și în alte zile libere declarate astfel prin lege. În plus, patronii nici măcar nu le plătesc vreun bonus cu această ocazie! Căci legea spune că în cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Mai mult, în unele cazuri, ziua liberă nici măcar nu este pontată de către patroni, probabil pentru a nu exista dovezi și pentru a nu încasa amenzi. Deci, practic, ziua respectivă nu este plătită deloc! Iar angajații de obicei se feresc să facă plângere deoarece nu întotdeauna e ușor să-ți găsești un nou loc de muncă.
De exemplu, în supermarketuri, de multe ori în zilele declarate libere oficial, cum a fost și de 1 mai, majoritatea magazinelor au fost deschise. Mă întreb în cazul câtor angajați s-a plătit dublu ziua respectivă de muncă?
Titi Dălălău