Numărul locurilor de muncă făcute publice de angajatorii harghiteni a crescut semnificativ, după ce Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) a pus la dispoziţia acestora un portal de Internet, special conceput în acest sens, şi a declanşat o campanie de verificare a firmelor care încalcă legea.
Creștere semnificativă
Directorul AJOFM Harghita, Tiberiu Pănescu, a declarat că în doar opt zile lucrătoare au fost anunţate 396 de locuri de muncă, în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut angajatorii au făcut publice doar 22 de locuri de muncă, iar în întreaga lună octombrie 2012 au fost anunţate 373 de locuri de muncă.
Potrivit lui Tiberiu Pănescu, această creştere de aproape patru ori a locurilor de muncă declarate se datorează, pe de o parte, campaniei de verificare declanşate de AJOFM, în cadrul căreia angajatorii care nu declară locurile de muncă vor fi amendaţi, dar şi unui portal de Internet prin care angajatorii pot anunţa online locurile de muncă vacante.
Cele mai multe locuri de muncă vacante, adică 18, au fost anunţate de o firmă din zona Gheorgheni. Datele statistice arată că, la nivelul judeţului, predomină locurile de muncă pentru muncitori necalificaţi, urmate de cele în ramura servicii.
E loc de mai bine…
Tiberiu Pănescu a precizat că este parţial mulţumit de primele rezultate obţinute, dar acestea nu reflectă, totuşi, realitatea din teren.
„Sunt mulţumit, dar nu complet. Mă aşteptam ca media zilnică să fie de 85 – 90 de locuri de muncă anunţate pe zi, iar noi suntem cam la 50 de locuri de muncă făcute publice pe zi. Este mult peste ceea ce obţineam pe vremuri, dar este sub realitatea din teren, semn că vom avea, din păcate, şi firme care vor primi amenzi pentru că nu declară locurile de muncă vacante, aşa după cum prevede legea”, a declarat Tiberiu Pănescu.
Angajatori neserioși
AJOFM Harghita a declanşat această campanie în contextul în care o analiză realizată arată că mulţi dintre angajatorii din judeţ evită să anunţe locurile de muncă vacante. În primele opt luni, în judeţ au fost ocupate de către angajatori 16.400 de locuri de muncă şi doar 3.146 au fost declarate la AJOFM. Tiberiu Pănescu susţine că, din cauza ofertei reduse, persoanele fără loc de muncă nu se mai înregistrează la AJOFM, ceea ce duce la o rată a şomajului redusă, care nu reflectă realitatea.