Serviciul Public Județean SALVAMONT-SALVASPEO Mureș ar putea angaja în viitor încă 2 salvatori montani, pe lângă cei pe care îi are în prezent, având în vedere creșterea numărului acțiunilor de salvare organizate, reiese dintr-un proiect de hotărâre al Consiliului Județean Mureș care va fi supus aprobării consilierilor în ședința de miercuri.
Șeful Serviciului Public Județean SALVAMONT-SALVASPEO, Kovacs Zoltan Robert, a precizat, pentru Punctul și Radio Son, că în prezent echipa este formată din 20 de persoane, din care însă numai 8 sunt angajate.
“Echipa este formată din 19 salvatori montani și un inspector de specialitate. La acest moment, sunt doar 8 persoane angajate, între care se numără un inspector de specialitate, restul sunt salvatori montani. Și eu, ca director, sunt și salvator. Restul sunt voluntari”, a spus Kovacs.
El a precizat că, dacă proiectul CJ Mureș va fi adoptat, se va organiza concurs pe cele 2 posturi cu care se va suplimenta organigrama.
“Va fi concurs, dar noi sperăm să fie cineva cu atestat de salvator montan”, a mai arătat Kovacs.
Potrivit expunerii de motive a CJ Mureș, structura organizatorică a Serviciului Public Județean SALVAMONT-SALVASPEO Mureș se încadrează în numărul maxim de posturi la nivel de ordonator principal de credite (potrivit art.III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.63/2010 pentru modificarea și completarea Legii nr.273/2006 privind finanțele publice locale, precum și pentru stabilirea unor măsuri financiare, cu modificările și completările ulterioare), instituția apreciind că sunt întrunite condiţiile legale pentru aprobarea proiectului de hotărâre
Serviciul Public Judeţean SALVAMONT-SALVASPEO Mureș a fost înfiinţat pe baza HG 77/2003 printr-o hotărâre a Consiliului Județean Mureș din 2004 și are ca misiune salvarea persoanelor accidentate în zonele montane greu accesibile, cu utilizarea tehnicii alpine.
Echipa este formată din 20 persoane, din care 19 salvatori montani și 1 inspector de specialitate, având următoarele competenţe profesionale: salvator montan, salvator speolog, scafandru, medic specialist și paramedic, se arată pe pagina oficială a Serviciului.
Serviciul Public Județean SALVAMONT-SALVASPEO Mureș are puncte de lucru în Târgu Mureș, Lunca Bradului, Sovata 1, pârtia de schi Aluniş (Sovata 2) respectiv pe vârful Scaunul Domnului, unde efectuează servicii de patrulare.
Potrivit raportului de activitate pe anul trecut, în ce privește acțiunile și intervenții de salvare-recuperare, Seviciul a răspuns la 155 de apeluri de urgență în anul 2018 și a avut nu mai puțin de 127 de intervenții pe Scaunul Domnului. În aceste intervenții au fost asistate 282 de persoane. Între misiuni s-au numărat 6 intervenții cu caz de persoane decedate, transportul unui pacient pe teren dificil, recuperarea unei persoane decedate din teren greu accesibil și salvarea unor turiști blocați în telescaun. Totodată, echipa de intervenţii speciale acvatice a SPJ SALVAMONT-SALVASPEO Mureş a fost solicitată la 3 cazuri de intervenţii de recuperare a victimelor înecate pe teritoriul judeţului Mureş, intervenţiile având loc în colaborare cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Horea” al Judeţului Mureş, se mai arată în document.