Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieţii sau integrităţii corporale a elevilor. În judeţul Mureş, numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut, reducerea fiind de 12%.
Siguranţa în şcoli reprezintă o prioritate pentru Poliţie, poliţiştii acordând sprijin de specialitate conducerilor unităţilor şcolare pentru asigurarea pazei în concordanţă cu prevederile legale în domeniu.
Pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a cadrelor didactice, pe parcursul anului de învăţământ 2015-2016, poliţiştii au acţionat, alături de jandarmi, poliţişti locali și alte forțe.
Pe parcursul anului școlar 2015-2016, nu s-au comis fapte cu pericol social deosebit sau care să aibă urmări grave din punct de vedere al vieţii sau integrităţii corporale a elevilor.
În cursul anului 2016 numărul infracțiunilor sesizate în zona adiacentă unităților de învățământ a scăzut. Astfel, în anul școlar 2015-2016 acestea s-au diminuat cu 12% faţă de anul de învăţământ precedent.
Din totalul de 44 de fapte de natură penală sesizate, în cursul anului 2016, 37 s-au petrecut în incinta unităţilor de învăţământ şi 7 în zona adiacentă acestora.
Fiecare unitate de învăţământ aflată în zona de competenţă a unităţilor de poliţie a fost inclusă în itinerariile de patrulare auto şi pedestre ale poliţiei, asigurându-se, totodată, supravegherea în permanenţă a traseelor de deplasare a elevilor.
Poliţiştii de la rutieră s-au aflat în apropierea şcolilor amplasate pe artere de circulaţie intens tranzitate, pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului rutier la orele de maximă prezenţă a elevilor.
Trebuie menţionat că, un rol hotărâtor în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor au deopotrivă familia şi cadrele didactice, ABC-ul circulaţiei pe drumurile publice se învaţă în familie, iar în şcoală se desăvârşeşte, cei doi factori având un rol hotărâtor în educaţia celor mici.
De asemenea, trebuie avut în vedere că şi conducătorilor auto le revin responsabilităţi în ceea ce priveşte siguranţa rutieră a copiilor, pentru că oricât de imprevizibil ar fi comportamentul rutier al celor mici, viteza redusă şi atenţia sporită, mai ales în zonele frecventate de copii conferă posibilitatea de a diminua riscurile. Conduita preventivă dă conducătorilor auto şansa de a evita un accident.
Pe lângă activităţile de menţinere a ordinii publice, poliţiştii au desfăşurat şi activităţi educativ-preventive care au vizat siguranța rutieră, prevenirea delincvenței juvenile, protejarea propriei persoane, precum și a bunurilor personale.
Astfel, au avut loc întâlniri ale poliţiştilor din structurile de prevenire, de proximitate, de la rutieră şi de la posturile comunale cu reprezentanţi ai şcolilor, dar şi cu părinţi şi elevi pentru a oferi recomandări și informații utile.