Anual, la nivel de țară sunt abandonați în spitale de către propriile mame, aproximativ 1.000 de copii, majoritatea la scurt timp după naștere.
Județul Mureș nu face excepție: anul trecut au fost părăsiți în spitalele mureșene 39 de copii. Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Mureș depune eforturi susținute pentru a identifica și reintegra acești copii în familiile naturale. Însă, de cele mai multe ori, acest lucru nu este posibil. Ce se întâmplă cu acești copii și care sunt cauzele abandonului, aflați din rândurile următoare…
39 în 2016
În 2016, 39 de copii au fost părăsiți în unitățile medicale din județul Mureș, iar cu cele 7 cazuri active rămase în lucru din 2015, DGASPC Mureș avea în evidență, în 2016, 46 de cazuri de copii părăsiți în spitale. Cifra este mult mai mică față de cea din 2015 – 85 de cazuri. Este drept, anul 2015 a fost unul de apogeu, o situație atât de gravă ne mai înregistrându-se din 2006. Dar, oricum, în ultimii ani s-a observat o scădere a numărului de copii abandonați în spitalele din Mureș.
„În ceea ce privești vârsta la care au fost părăsiți copiii, în majoritatea cazurilor este vorba despre copii nou-născuți sau copii cu vârste de până la trei ani”, au precizat cei de la DGASPC Mureș, în cadrul Raportului anual de activitate 2016.
Mediul și cauzele
Majoritatea copiilor abandonați provin din mediul rural: „au fost înregistrate 30 de cazuri din mediul rural și 9 din mediul urban”, precizează DGASPC Mureș. La nivel de orașe, câte doi copii au fost abandonați în Tîrgu Mureș, Reghin și Sângeorgiu de Pădure, iar câte unul în Luduș, Miercurea Nirajului și Sighișoara. La nivel de sate, cei mai mulți copii au fost abandonați în Mica și Vânători (câte 3 copii), precum și în Albești, Bălăușeri, Cipău, Ernei (câte doi copii).
Majoritatea copiilor abandonați provin din relaţii întâmplătoare, de concubinaj sau relaţii de căsătorie dezorganizate. Iar cauzele care au dus la părăsirea copiilor în spitale sunt: sărăcia, nivelul scăzut de educaţie, lipsa locuinţei sau condiţiile improprii de locuit, lipsa sprijinului partenerului sau a familiei, problemele de sănătatea ale copilului sau ale părinţilor.
Soluțiile
Datorită eforturilor DGASPC Mureș, o parte dintre copiii părăsiți în spitale în 2016 au fost reintegraţi în familia proprie (12 copii). Ceilalţi au fost trimişi în diferite forme de plasament.
„Dacă copilul a fost părăsit de mamă în maternitate, acesta nu poate să rămână în unitatea sanitară mai mult de 6 zile după ce a fost născut. În aceste situaţii, DGASPC preia în regim de urgenţă copilul (plasament la asistent maternal profesionist), urmând a se finaliza procedura de identificare a mamei şi de consiliere a acesteia”, au explicat specialiștii de la DGASPC Mureș, în Raportul de activitate.
Pentru a putea face mai bine față solicitărilor, în 2016 DGASPC Mureș și-a lărgit serviciile sociale furnizate, obținând licența de funcționare pentru următoarele 10 servicii: Centrul de recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Reghin, 7 case de tip familial din Reghin, Centrul de recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Luduș, Serviciul de Asistență Maternală Profesionistă.
Titi Dălălău