Majoritatea câinilor din rasa Alabai, denumită şi Câinele Domnului sau Ciobănescul de Asia Centrală, crescuţi la canisa din Ibăneşti-Mureş, au reuşit să urce pe podiumul competiţiilor naţionale şi internaţionale, deşi proprietarul lor, Tudor Toma Someşan, este debutant în domeniu şi a început să îi prezinte la expoziţii doar de doi ani.
‘Rasa Alabai este denumită şi Câinele Domnului pentru că sunt câini puternici, dar şi docili, tocmai pentru că Domnul e puternic şi blând în acelaşi timp. Are o osatură foarte puternică, acest câine nu e îmbrăcat de păr şi blană groasă, cum sunt ciobăneştii mioritici sau caucazieni, cât îl vedeţi, atât e. Aceşti Alabai pe care îi deţinem sunt pe linie asiatică, avem însă şi pe linie turcmenă, mai subţirei, mai supli, mai sportivi. Avem la Ibăneşti 8 Alabai şi alţi 3 la Bistriţa, unde avem oile. Spre exemplu, Timur are un an şi 6 luni, e încă junior, până la doi ani şi jumătate se dezvoltă şi creşte. Prima oară am ieşit cu el, în iarnă, la Expoziţia Internaţională de la Cluj, unde a luat de trei ori ‘Excelent’, intern şi internaţional, deşi suntem începători în expoziţii’, a spus Tudor Toma Someşan.
Acesta a arătat că, împreună cu cumnaţii săi, deţine câini din rasa Alabai de circa 10 ani şi şi-a dat seama de faptul că aceştia sunt o comoară abia în urmă cu doi-trei ani, când tot mai mulţi proprietari de câini au început să iasă pe piaţă cu ei.
‘Datorită frumuseţii lor şi văzând că mulţi încearcă să intre pe piaţă, am zis hai să ieşim şi noi. Din 2007 creştem aceşti câini. Noi, la origini, suntem bistriţeni, suntem crescători de oi, iar aceştia sunt câini de pază. Atunci am luat câţiva căţei cu Pedigree, i-am crescut şi ulterior am făcut o pasiune din creşterea acestei rase. Sunt prietenoşi, frumoşi, puternici. Timur a luat ‘Excelent 2′ la expoziţia de la Bistriţa, în urmă cu două săptămâni, şi cred că luam Locul I, dar am avut o problemă de prezentare, ne-am încurcat la nişte paşi. Atunci am obţinut locul 2, nu pentru valoarea câinelui, ci pentru paşii greşiţi. Avem câini valoroşi, Timur, Baloo şi, mai nou, mica vedetă, Murat, fiul regelui rasei, care acum este mort’, a susţinut Someşan.
Crescătorul a spus că Murat împlineşte 6 luni, este fiul unui de mare campion, tatăl său este numit King în Pedigree, şi că acest căţel a reuşit să îi aducă la expoziţia de la Bistriţa pe foarte mulţi crescători de câini, care au dorit neapărat să îl vadă.
‘Toţi câinii noştri au Pedigree, nu ţinem câini după ureche, originea este importantă. Murat se va mai îngălbeni un pic, dar nu mult. Este un exemplar de talie internaţională. La Bistriţa, în expoziţie, a făcut furori, mulţi pasionaţi de câini au venit special să îl vadă pe Murat’, a subliniat crescătorul.
Potrivit acestuia, câinii Alabai, deşi sunt foarte mari, mânâncă destul de puţin, însă necesită o atenţie specială mai ales în primele şase luni de viaţă.
‘Trebuie mare grijă, multă atenţie. În primele 6 luni li se dezvoltă osatura, scheletul, forma câinelui, dacă osatura se dezvoltă greşit, atunci au mari probleme la articulaţii, mai ales dacă greutatea este mai mare decât normalul. Apoi se întreţin uşor. Le dau cărnuri de tot felul, mai puţin granule, pe care nu le consider foarte sănătoase…ca şi alimentaţia umană. Deşi sunt foarte mari, ai noştri au 90 de kilograme, dar mai cresc, mănâncă foarte puţin şi sunt foarte docili. Încă nu am dat nume canisei, însă toţi crescătorii ştiu că suntem de la Ibăneşti, de pe Valea Gurghiului’, a afirmat Someşan.
Crescătorul deţine 11 exemplare de Ciobăneşti de Asia Centrală, între care se regăsesc exemplare tinere, de perspectivă, cum sunt Boica, Atena, Xena, Leoaica, Timur, Baloo, Murat, Kronos şi alţii. Acesta a spus că Alabai e un câine foarte blând şi protector cu stăpânii, ‘ai impresia că zâmbeşte’, că e conştient de forţa sa şi din acest motiv este foarte sigur pe el.
În ultimii doi ani 10 dintre câinii de la Ibăneşti au câştigat diverse competiţii interne şi internaţionale, iar din acest motiv căţeii au început să valoreze tot mai mult, ajungând şi până la 800 de euro.
Potrivit istoricului rasei, rasa Alabai este semnalată de peste 4.000 de ani, în Asia Centrală, iar înainte de creşterea organizată a acestor câini, exemplarele valoroase se năşteau o dată la 50 de ani.
AGERPRES
Sunt câini foarte periculoşi pentru străini. Nu ştiu ce ar căuta la oi. Această rasă şi ciobănescul caucazian nu au ce căuta la paza oilor, unde ciobanii nu îi prea supraveghează şi atacă frecvent drumeţii. Acum nu este de contestat dimensiunile impresionante, dar înlocuirea ciobăneştilor mioritici mai mici mai puţin periculoşi cu aceste animale puternice ar trebui serios dezbătută şi probabil interzisă. Eventual pentru paza curţii, dar nici pentru atât.