Scopul matematicii este să te învețe să gândești rațional, obiectiv. Această disciplină nu are legătură cu învățatul pe de rost.
„Trist este că majoritatea orelor de matematică au ca scop învățarea unor algoritmi care mai departe duc la promovabilitatea unui examen”, spune profesorul de Matematică Flavian Georgescu în emisiunea „Sfatul Profesorului” de la Național FM, în colaborare cu educatieprivată.ro. Acesta precizează că „majoritatea elevilor învață matematica, pentru că trebuie să ia o notă mare, pentru că urmează un test.”
„Dragii mei, nu sună deloc îmbucurător, însă matematica, de cele mai multe ori, rămâne o necunoscută pentru elevi și nu doar la nivel tehnic, ci la nivel de ce înseamnă cu adevărat matematica. Oare această disciplină înseamnă acele formule lungi înșiruite pe table interminabile? Înseamnă să știi să calculezi? Să derivezi? Să integrezi? Să aduni acele bloculețe cu numere așa-numite matrice? Nu! Nu! Nu! De zece ori nu!”, a declarat profesorul.
Flavian Georgescu a explicat ce înseamnă matematica și cum ar trebui să fie privită această disciplină:
„Matematica este un mod de a gândi, este un joc al minții, e un mister care de fiecare dată vine și îți mai scoate la suprafață încă un secret al ei. Matematica este un altfel de șah mental, însă trist este că foarte puțini elevi ajung să cunoască asta. Trist este că majoritatea orelor de matematică au ca scop învățarea unor algoritmi care mai departe duc la promovabilitatea unui examen.”
Cei mai mulți elevi învață doar ca să ia note mari, după cum povestește cadrul didactic: „Majoritatea elevilor învață matematica, pentru că trebuie să ia o notă mare, pentru că urmează un test important. Dar nu acesta este scopul matematicii. Scopul matematicii este să te învețe să gândești rațional, obiectiv. Îți dezvoltă anumite conexiuni neurologice. Această disciplină nu are legătură cu învățatul pe de rost.”
Citeste continuarea pe edupedu.ro