Majoritatea primăriilor din judeţul Harghita au fost câştigate de candidaţii UDMR, în multe dintre comune aceştia neavând contracandidaţi, arată datele postate pe site-ul Autorităţii Electorale Permanente.
Potrivit sursei citate, UDMR şi-a adjudecat victoria în 48 de primării din cele 67 existente în Harghita, iar în 30 de cazuri reprezentanţii Uniunii nu au avut contracandidaţi.
PSD a reuşit să obţină victoria în şase comune, PNL a câştigat primăria unei comune şi a municipiului Topliţa, Alianţa Maghiară din Transilvania şi-a adjudecat victoria în trei comune iar Forţa Civică Maghiară a câştigat un fotoliu de primar.
În Harghita au fost aleşi şi şapte primari independenţi, unii dintre ei fiind susţinuţi de UDMR, după cum au precizat surse din cadrul formaţiunii.
Două dintre cele mai mari comune din Harghita, Corund şi Remetea, au şi primarii care se află de cel mai mult timp în funcţie, aceştia câştigând al şaptelea mandat, sub culorile UDMR, fără să aibă contracandidat.
Primarul comunei Corund, Katona Mihaly, a declarat pentru AGERPRES că a fost mereu în slujba cetăţenilor şi a realizat, împreună cu echipa sa, aproape tot ce şi-a propus în strategia de dezvoltare a localităţii.
„Întotdeauna am fost în slujba cetăţeanului. Nu prea am făcut politică, numai m-am folosit de politicieni. (…) Am avut o strategie de zece ani, pe termen mediu şi lung şi am putut realiza aproape toate propunerile. Am introdus apa, canalizarea, asfaltarea, am reînnoit şcolile, grădiniţele, instituţiile de stat, tot ce am avut în subordinea primăriei. Şi am mai conlucrat cu bisericile, tot ce se poate pentru a servi eficient cetăţenii din comuna noastră”, a afirmat Katona Mihaly.
Acesta spune că pentru următorii patru ani are în plan construirea unei creşe, a unei baze sportive, construirea de locuinţe pentru medici şi profesori, dar şi a unui centru de zi pentru bătrâni.
În opinia sa, investiţiile care s-au făcut în comună, în ultimii 20 ani, i-au determinat pe tineri să revină acasă şi să lucreze pentru comunitate, iar numărul populaţiei este în creştere, potrivit ultimului recensământ.
„Pentru cei care au făcut facultăţi, pentru majoritatea am putut să facem locuri de muncă în comună. Ei au învăţat şi, cu ştiinţa lor, cu experienţa bătrânilor, am alcătuit o echipă bună”, a spus Katona Mihaly.
Şi comuna Remetea este condusă, de 20 de ani, de acelaşi primar, Laczko Albert Elemer, care a câştigat şi el al şaptelea mandat la alegerile de duminică, fără să aibă contracandidat.
„Este onorant şi mă bucur”, a spus primarul, care a câştigat primul mandat în anul 2000, la vârsta de doar 31 ani.
Remetea este una dintre comunele campioane din judeţul Harghita la atragerea de fonduri europene, primarul Laczko Albert Elemer precizând pentru AGERPRES că este vorba de zeci de milioane de euro.
Cu fonduri europene s-a realizat reţeaua de apă şi canalizare, s-au asfaltat drumuri, s-a investit în infrastructura şcolară şi de sănătate, iar în prezent se lucrează la realizarea reţelei de gaz.
Primarul Laczko Albert Elemer are în continuare numeroase proiecte şi alături de echipa sa încearcă să acceseze fonduri, pentru a face viaţa locuitorilor mai bună.
El a precizat că munca autorităţii locale s-a întâlnit cu interesele private, în zonă venind mai mulţi investitori care au oferit locuri de muncă localnicilor. De asemenea, mai mulţi tineri au rămas în Remetea iar alţii au venit să se stabilească aici. AGERPRES